ENG

Google CEO upozorava na nova otpuštanja

Google-ov izvršni direktor Sundar Pichai upozorio je zaposlene na daljnje otpuštanje u kompaniji dok se Google usmerava ka većem fokusu na veštačku inteligenciju i druge nove oblasti. U internom memorandumu koji je došao u ruke CNN-a, Pichai je istakao da skala predstojećih otpuštanja neće biti na istom nivou kao prošlogodišnja, kada je smanjen broj zaposlenih u Google-u za 12.000.

Vreme Čitanja: < 1 min

google-otpustanja-972-fi

Ilustracija: DALL-E3

Do sada su ove “teške odluke” uključivale otpuštanja i reorganizacije u Googleovim timovima za hardver, prodaju oglasa, pretragu, kupovinu, mape, politiku, osnovno inženjerstvo i YouTube. “Ova otpuštanja nisu na nivou prošlogodišnjih smanjenja i neće uticati na svaki tim,” napisao je Pichai u svom memorandumu, aludirajući na to kada je Google prošle godine u ovo vreme otpustio 12.000 ljudi. “Ali znam da je veoma teško gledati kako kolege i timovi trpe.”

Pichai je naglasio posvećenost kompanije podršci pogođenim zaposlenima i pomoći im u pronalaženju novih uloga unutar ili izvan Google-a. On je dodao da će “neki timovi nastaviti da donose specifične odluke o raspodeli resursa tokom godine gde je to potrebno, i neke uloge mogu biti pogođene”.

Velike kompanije slede jedne druge

Ovaj potez dolazi u trenutku kada i druge značajne tehnološke kompanije, poput Discord-a, Meta-a, Amazon-a, Twitch-a, Humane AI-a, Unity-ja i Duolingo-a, takođe sprovode slične mere otpuštanja na različitim nivoima. U memoaru je objašnjeno da su poslednja “uklanjanja uloga” o tome “da se uklone slojevi kako bi se pojednostavila izvršenja i povećala brzina u nekim oblastima”.

Pichai je takođe istakao da ove promene neće pogoditi svaki tim unutar kompanije. Takođe je pomenuto da je podružnica Google-a, YouTube, otpustila oko 100 radnika u svojoj organizaciji partnerstava koja se bavi saradnjom s kreatorima sadržaja na YouTube-u.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.