Ethereum ETF dolazi brže nego što očekujete

Nakon godina čekanja i političkih prepreka, svet kriptovaluta je na pragu velike promene - dolaska Ethereum ETF-a (Exchange-Traded Fund). Ova vest dolazi kao odgovor na nedavno odobrenje Bitcoin spot ETF-a, što je bio događaj koji je malo ko očekivao da će videti u svojoj karijeri. Sada, industrija se okreće ka odobrenju Ether spot ETF-a kao svog sledećeg cilja.

Vreme Čitanja: < 1 min

eth-etf-971-fi

Ilustracija: DALL-E3

Ethereum ETF: Siguran dolazak

Odobrenje ETH spot ETF-a sada se smatra ne samo sigurnim, već i predstojećim. Dok je Američka Komisija za hartije od vrednosti i berzu (SEC) mogla da iznosi neosnovane tvrdnje više od 10 godina u svojim različitim odbijanjima BTC ekvivalenta, sada više ne mogu da se kriju iza nejasnih prigovora. Kako je primetila komesarka Hester Peirce u svojoj osudi ponašanja SEC-a objavljenoj 10. januara, odbijanja ovih aplikacija nikada nisu imala smisla.

Predstojeći rokovi i očekivanja

Trenutno, sedam aplikacija za ETH spot ETF čeka na stolu SEC-a. Prvi u redu je VanEck sa rokom 23. maja 2024. Rok za aplikaciju BlackRock-a je u avgustu, ali se očekuje da će najveći svetski upravljač imovinom diktirati uslove odobrenja. Međutim, SEC je već pokrenuo postupke na aplikacijama VanEck-a, što znači da bi morali da pruže veoma dobar razlog za odbijanje, što bi imalo posledice na druge aplikacije u toku.

Uticaj na tržište i industriju

Odobrenje Ethereum ETF-a neće biti važno samo za ETH proizvod, već će otvoriti put za sve vrste kripto-podržanih ili povezanih ETP (Exchange-Traded Products) – od spot proizvoda do složenijih instrumenata kao što su strukturirani proizvodi, svi povezani sa digitalnim imovinama. Ovo odobrenje može postaviti novi standard u kripto industriji i pripremiti teren za potpunu institucionalnu kolonizaciju kripto industrije.

Dolazak Ethereum ETF-a označava novu eru u svetu kriptovaluta, otvarajući vrata za širu institucionalnu prihvaćenost i integraciju u tradicionalne finansijske sisteme. Ovaj događaj ne samo da potvrđuje legitimnost kriptovaluta kao klase imovine, već i signalizira početak nove faze rasta i razvoja u kripto ekosistemu.

Prijavi se na novosti.