Startup

Pogledajte više

Razgovarali smo sa domaćom kompanijom OTA Sync, startap predvodnikom u tehnološkom unapređenju hotelijerstva, prvom i jednoj od najuspešnijih investicija TS Ventures Fonda, prvog Corporate Venture Capital Fonda u ovom delu Evrope osnovanog od strane Telekoma Srbija. Oni su za WebMind govorili o platformi za upravljanje hotelima, rapidnom rastu prošlogodišnjih prihoda i primeni alata veštačke inteligencije u holelskoj industriji.
Prijave za međunarodno takmičenje najboljih startapa “Visa Everywhere Initiative 2024” su otvorene i prilika su da kompanije iz Srbije i ove godine predstave svoja inovativna rešenja za suočavanje sa globalnim izazovima u oblasti platnih usluga i trgovine. Pored novčanih nagrada, pobednici takmičenja, dobijaju pristup i širokoj mreži partnera kompanije Visa u bankarskom, trgovinskom, VC i vladinom sektoru, a ovo je i prilika da najbolja rešenja osvoje priznanje jednog od najpouzdanijih svetskih brendova.
Inicijativa „Digitalna Srbija” objavila je Startap skener 2024. - novu sveobuhvatnu analizu okruženja u kome posluju domaće inovativne tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 201 startapa, a realizovano je u okviru projekta „Preduzmi ideju”, koji konzorcijum okupljen oko Inicijative „Digitalna Srbija” sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).
OTP banka danas je otvorila prijave za prvi Izazov u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom „Kažeš inovacija, misliš aplikacija“ namenjen startap i IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih aplikacija - app, web, UX, kao i product development-om. Tema Izazova je osmišljavanje dizajna i funkcionalnosti za Junior m-bank aplikaciju, što će predstavljati nastavak unapređenja jedinstvene i, na domaćem tržištu, prve debitne kartice za decu od 11 do 18 godina, OTP Junior kartice. Prijave su otvorene od 9. do 29. februara, nakon čega sledi proces selekcije za ulazak timova u narednu fazu.
Tokom moje skromne desetogodišnje IT karijere u Srbiji, mnogo stvari se promenilo. U drugim industrijama, deset godina je tek početak karijere, međutim, u IT-u, iz nekog razloga, godine idu brže! Nešto slično kao pseće godine kod životinja, sedam na jedan. Da li je Mur*ov zakon kriv za ovo, ne znam, ali tako je. Budući da vreme ide brže u IT-u, za deset godina su se stvari značajno promenile, a mogao bih čak i reći da su napravile zaokret od 180 stepeni (često čujem ljude da kažu "zaokret od 360 stepeni").
Učitano sve