Gejming

Pogledajte više

SGA (Serbian Games Association) je objavila godišnji izveštaj o stanju u domaćoj gejming industriji, za 2023. godinu koji procenjuje da u Srbiji sada radi 4.300 gejming profesionalaca. Takođe, napominje se da je prethodna godina donela je dosta izazova, ali I da industrija očuvala stabilnost. U istraživanju je ispraćen rast i razvoj ovog ekosistema od 2017. godine na ovamo. Iako je globalnu gejming industriju 2023. godine obeležila nestabilnost, drago nam je da u Srbiji nije bilo većih gašenja studija ili projekata.
“Nastaviću da obavljam svoju ulogu kao predsednik i generalni direktor do kraja marta 2024. godine”, rekao je Jim Ryan, šef Playstationa u septembru prošle godine i održao obećanje. Dobro ste razumeli, što se tiče jednog od glavnih ljudi kompanije Sony Interactive Entertainment, krovne firme koja stoji iza svog najpoznatijeg proizvoda Playstationa, on je od 1. aprila i zvanično u penziji. Ko će ga zameniti malo je poznato, a za to vreme dužnost zamenika vršiće Hiroki Totoki, koji je do sada bio predsedavajući kompanije.
Asocijacija video igara (SGA) organizovala je sinoć u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tradiconalnu manigestaciju SGA Empowers, koja ima za cilj osnaživanje i promociju gejming industrije kod žena. Ana Jovičić, programerka iz Playstudios Europe iz Beograda, istakla je tokom inspirativnog predavanja da je jako važno da se priča o primerima dobre prakse i izazovima sa kojima se sreću žene na profesionalnom putu u gejmingu.
Asocijacija video igara Srbije (SGA) sutra organizuje tradicionalnu manifestaciju SGA Empowers o ženama u gejming industriji. Manifestacija će biti organizovana u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a centralni događaj biće održan u beogradskom studiju Playstudios Europe. Kristina Janković Obućina, izvršna menadžerka Asocijacije video igara Srbije, ističe da je domaća industrija visoko rangirana kad su u pitanju broj i pozicija žena.
U svetu gde gejming industrija doživljava rapidan rast i evoluciju, Srbija ne zaostaje u trci za inovacijama i talentima koji će oblikovati budućnost digitalne zabave. Sa Mihajlom Džarilom na čelu, Srpska gejming asocijacija (SGA) zauzima centralnu ulogu u ovom dinamičnom razvoju, teži ka stvaranju održivog ekosistema i podršci talentima koji će nositi industriju u budućnost.
Učitano sve