Francesko Andreoli MetaMask: Srpski ekosistem ima jednu od najjačih zajednica programera

ETH inženjer i digitalni preduzetnik Francesko Andreoli, iz kompanije MetaMask - koja je stekla globalnu popularnost kreiranjem digitalnog novčanika koji omogućava korisnicima interakciju sa decentralizovanim aplikacijama (dApps) na Ethereum blokčejnu, govorio je za WebMind o novim trendovima kompanije i domaćem Web3 ekosistemu. Prema njegovim rečima, najnoviji proizvod, MetaMask Snaps, proširuje funkcionalnost novčanika, omogućavajući podršku za različite blokčejn mreže poput solane i bitcoina.

Vreme Čitanja: 2 min

francesko-metamask-1557-fi

Izvor: WebMind

Kao stručnjak za blockchain i kriptovalute, kako vidite trenutnu situaciju na tržištu? Koje trendove smatrate najvažnijim u ovoj oblasti?

Moj fokus je na programerskim zajednicama i primećujem da to tržište definitivno raste. Mnogi programeri kreiraju nove funkcionalnosti slične onima koje danas nudi MetaMask kroz dodatke nazvane “snaps”. Ovi dodaci proširuju funkcionalnost novčanika, omogućavajući podršku za solanu, starkware i bitcoin. Tržišni sentiment je vrlo pozitivan, a vidimo i mnogo inovacija u ekosistemu, posebno oko hakatona i usvajanja novih korisnika zahvaljujući inovacijama koje donosi Web3.

Kako decentralizovane tehnologije mogu promeniti postojeće ekonomske i društvene strukture? Možete li navesti konkretne primere?

Da, ConsenSys je moderna kompanija sa proizvodima poput Linea ZK-EVM, Infura za programere i MetaMask. Na putu smo ka decentralizaciji, što je dugotrajan proces. MetaMask Snaps omogućava proširenje funkcionalnosti novčanika, dok Infura uvodi decentralizovanu infrastrukturu čvorova. Linea ZK-EVM roll-up omogućava svakom developeru i korisniku da koristi ovu platformu, pružajući transparentnost i sigurnost. Uzbuđeni smo zbog ove inovacije i radujemo se što ćemo je doneti svim korisnicima i developerima u Web3 ekosistemu.

Kako vidite budućnost decentralizovanih finansija?

Verujem da idemo ka sve većoj personalizaciji potreba korisnika. Videćemo više korisnika koji koriste DeFi i NFT na specifične načine, što nam omogućava prilagođavanje novčanika njihovim potrebama. Snaps dodatno omogućava interakciju s različitim tehnologijama uz punu transparentnost. Svaki korisnik može opozvati dozvole za snaps, čineći proces potpuno transparentnim i sigurnim.

Imate li savet ili poruku za srpski Web3 ekosistem?

Vrlo sam impresioniran nivoom programera u Srbiji, a posebno onih koji su posetili učestvovali na konferenciji ETH Belgrade. Srpski ekosistem poseduje jednu od najjačih zajednica programera. Moj najjači savet je da nastavite sa učenjem i zalaganjem za Web3 ekosistem. Za sve koji žele da se uključe, imamo dostupne primere i tutorijale za MetaMask snaps, SDK i dApp API, kao i za Linea roll-up. Svaki programer i korisnik u Srbiji treba da koristi Linea za efikasniju interakciju u Web3 ekosistemu.

Ko je Francesko Andreoli?

Francesco Andreoli je ETH inženjer i digitalni preduzetnik. Radio je u Švajcarskoj, Švedskoj, Brazilu, Južnoj Africi, Nigeriji i Sjedinjenim Državama. Kao jedan od DevRel stručnjaka u ConsenSys-u, bavi se inicijativama poput MetaMask Snaps i Linea Roll-Up ZKVM. Andreoli smatra da tržište blokčejn tehnologija raste, sa mnogim programerima koji kreiraju nove funkcionalnosti kroz dodatke nazvane “snaps”. Ovi dodaci proširuju funkcionalnost MetaMask novčanika, omogućavajući podršku za Solana, Starkware i Bitcoin, dok tržišni sentiment ostaje pozitivan uz brojne inovacije.

Prijavi se na novosti.