Beograd i Srbija ugostili najznačajnije inovatore svetskog blokčejn ekosistema

Beograd i Srbija su ove nedelje centralna lokacija u svetskoj blokčejn industriji koja je posetila našu prestonicu u okviru drugog po redu Belgrade Blockchain Week-a, i centralne konferencije ETH Belgrade, koja je danas uspešno završena. ETH Belgrade je okupio preko 700 učesnika kojima se na panelima obratilo blizu 100 govornika, a utisci organizatora događaja prevazilaze očekivanja. Posetioci su, između ostalog, saznali kako je moguće povezati uzgajanje pčela sa blokčejnom.

Vreme Čitanja: 2 min

eth-belgrade-1499-fi

Izvor: WebMind

Istaknute ličnosti iz blokčejn ekosistema, među kojima su John Lilic (Telos Foundation), Solange Guerios (Chainlink), Jelena Djuric (Noble), Kenny White (Shell Protocol), Simon Emanuel Schmid (The Graph) kao i mnogi drugi, održali su interesatne i posećene panele, a na samom vrhu liste sponzora događaja nalaze se Tenderly i DeFi Saver čija je podrška omogućila uspeh i visok kvalitet konferencije.

eth-belgrade-1499-ps1

Šta povezuje pčele i blokčejn?

Kompanija “Hive Bits” pokušava da spoji pčelarenje i sa Web3 tehnologijama. Ideja je, kaže koosnivač Nemanja Šćepanović da firma ili pojedinci preko NFT-a postanu pčelari, tj vlasnici košnica.

Na pitanje o nastanku ideje za spajanje tradicionalnog zanimanja sa tehnologijom koja će obeležiti budućnost (Web3), Nemanja naglašava da je u pčelarstvo potrebno uvesti inovativne pristupe.

“Možemo dosta toga da unapredimo uz tehnologiju. Potrebno je da spojimo HI/Tech zajednicu sa prirodnom proizvodnjom. Ideja nam je da to ponudimo grupi ljudi koja nije upoznata sa ovom vrstom proizvodnje hrane”, navodi on.

ETH Belgrade okupio blizu 1.000 posetilaca

Pokrivajući tehničke i poslovne aspekte Ethereum ekosistema, ETH Belgrade je ugostio istaknute stručnjake iz Web3 sveta, lidere, inženjere i investitore. Učesnici su imali priliku da aktivno učestvuju u radionicama, sesijama posvećenim startapima, kao i na raznim manjim, ali vrednim događajima tokom Belgrade Blockchain Week-a.

ETH Belgrade se izdvaja kao ključno mesto za susret umova koji učestuvuju u razvoju Ethereum ekosistema i onih koji istražuju potencijal i mogućnosti koje pruža ovaj veliki blockchain ekosistem. Hakaton ima ključnu ulogu, pri čemu organizatori očekuju veći nagradni fond i inovativnije ideje za projekte u odnosu na prošlu godinu.

Tokom protekle decenije, Srbija se istakla kao ključna tačka na mapi Web3 sveta, sa preko 50 kompanija koje potiču sa ovih prostora. Svetski priznate Web3 kompanije i platforme poput DeFi Saver-a i Tenderly-a se razvijaju upravo u Beogradu.

“Između Beograda i Web3-ja stoji znak jednakosti. Neki od najvećih globalnih Web3 projekata su počeli ovde, i naša misija je da ime Beograda učinimo prepoznatljivim kao što su i oni,” kaže Petar Popović, osnivač i glavni organizator ETH Belgrade-a.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.