Vukašin Vukoje: Hoćemo da decentralizujemo podatke kako bi povratili kontrolu nad njima

Osnivač startapa „Web3mine“ Vukašin Vukoje objašnjava za WebMind kako decentralizacija može vratiti kontrolu nad podacima korisnika i preobraziti način funkcionisanja aplikacija. Vukoje ističe značaj Web3 tehnologija, i predviđa da će ti sistemi dominirati u budućnosti. Kroz decentralizaciju, kaže Vukoje, korisnici će konačno moći da zadrže vlasništvo i privatnost nad svojim podacima, menjajući način funcionisanja interneta kao celine.

Vreme Čitanja: 2 min

vukasin-vukoje-1500-fi

Izvor: WebMind

Šta za tebe znači Web3?

Mnogi, kada govore o Web3, govore o tehnologiji. Glavna stvar koju Web3 omogućava ljudima je kordinisanje na nivou neke ekonomije, i tehnologija je to dozvolila. Bitcoin je pokazao da tehnologiju možemo da koristimo, i da na jednostavan način koordinišemo ljudima koji su usresređeni na određeni cilj. U kontekstru bitcoina, to je „majnovanje“ koje je davalo bezbednost na nivou bitcoin protokola, zbog čega je i morala neka valuta da postoji. Isti taj princip se koristi i u drugim mrežama. Etherium je, npr. dozvolio da se bilo koji ugovor digitalizuje, i da postoji dogovor, tj. ugovor koji se primenjuje.

Koja je ideja startapa Web3mine?

Mi hoćemo da decentralizujemo podatke kako bi zadržali vlasništvo i kontrolu nad njima!

Zašto je potrebno decentralizovati podatke?

Danas je većina podataka zaključana u nekoliko korporacija poput Googla ili Mete, kompanija koje se bave socijalnim medijima. Oni mogu slobodno da raspolažu podacima, i njihov biznis model je da se finansiraju prodavajući te podatke. Mi (korisnici) u tom sistemu gudimo pravo na te podatke i bilo koji vid privatnoisti pošto te kompanije upravo zavise o toga „koliko skupo mogu da prodaju podatke“.

Poput bitcoina, koji je dozvolio ljudima da imaju kontrolu nad svojim valutama i tokenima, tako smo i mi kroz decentralizovanu tehnologuju u stanju da vratimo prava krajnim korisnicima nad vlastitim podacima.

Mi totalno menjamo paradigmu funkcionisanja aplikacije, kako podaci ne bi bili na cloudovima, već u otvorenom kontekstu kako bi aplikacije mogla da ih koriste bez integracije sa Facebook-om ili Googl-om.

Šta će se dogoditi sa Web3 sistemima za pet godina, i da li će uspeti da pobede tradiconalne?

Web3 će definitivno uspete da pobedi u budućnosti. Centralizovani sistemi, za razliku od decentralizovanih, ne mogu da rastu brzinom, kojom raste potražnja za skladištenjem podataka i kompijuterskim resursima, što je limitirajući faktor. Kada imaš kompletnu zajednicu koja se trudi da okupi resurse mnogo je lakše doći do kritične mase resursa.

Zbog toga, sledeći modeli koje budemo pravili u kontekstu AI npr. neće biti trenirani na nivou Google Cloud-a, pošto sam taj provajder nema dovoljno resursa, već će biti na nivou decentralizovane tehnologije.

Podaci su danas prilično centralizovani, a kako bi uspeli da treniramo naprednije modele ti podaci moraju da dođu od svakog od nas kako bi napravili veću vrednost, a ne samo od nekolicine kompanija.

Koliki je značaj konferencije ETH Belgrade koja je okupila svetske stručnjake po domaću blokčejn zajednicu?

Događaji u kripto zajednici su krucijalni za njenu izgradnju. Glavni sponzori ovogodišnje konferencije su mlade kompanije koje su 2017. godine pokrenule proizvode koji su postali uspešni i doveli nas do 2024. godine kada smo u stanju da organizujemo konferenciju ove veličine i nastavimo da gradimo zajednicu.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.