Elon Musk preti zabranom Apple uređaja u svojim kompanijama zbog integracije sa Open AI

Elon Musk najavio je da će zabraniti korišćenje Apple uređaja u svim svojim kompanijama ukoliko ova tehnološka korporacija integriše Open AI tehnologiju u svoj novi operativni sistem. On je na mreži X naglasio da ovaj potez predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost podataka korisnika.

Vreme Čitanja: 2 min

musk-apple-1534-fi

Ilustracija: DALL-E3

Podaci u posedu kompanije Open AI nisu bezbedni

“Potpuno je apsurdno da Apple nije dovoljno pametan da stvori sopstvenu veštačku inteligenciju, ali je nekako u stanju da garantuje da će Open AI zaštititi vašu bezbednost i privatnost! Apple nema pojma šta se zapravo dešava kada predaju vaše podatke firmi Open AI”, napisao je on mreži X, preneo je Reuters.

Mask je takođe najavio da će svi posetioci njegovih kompanija morati da predaju svoje Epl uređaje na ulazu, koji će potom biti smešteni u Faradejev kavez. Ovaj prostor, nazvan po engleskom fizičaru Majklu Faradeju, blokira sve dolazeće i odlazeće bežične signale, uključujući mobilni signal i Wi-Fi.

Ova odluka dolazi kao reakcija na najavu kompanije Apple, koji je na početku svoje godišnje svetske konferencije za programere objavio da će koristiti tehnologiju Open AI u svojim novim proizvodima. Vest je izazvala brojne reakcije u tehnološkoj zajednici, a Maskova oštra kritika dodatno je podgrejala debatu o bezbednosti podataka i privatnosti korisnika.

Bilo je malo verovatno da će bilo ko slediti Maskov primer, rekao je Ben Bajarin, izvršni direktor konsultantske firme Creative Strategies, dodajući da Apple pokušava da edukuje ljude da je privatni cloud jednako siguran kao i čuvanje podataka na uređaju. Apple je rekao da je izgradio veštačku inteligenciju sa privatnošću “u osnovi” i da će koristiti kombinaciju obrade na uređaju i računanja u oblaku kako bi omogućio te funkcije.

Šta je najavila kompanija Apple?

Možda najočigledniji način na koji bi Apple mogao da prihvati generativnu veštačku inteligenciju – živahni oblik veštačke inteligencije koja može da pruži promišljene i temeljne odgovore na pitanja – jeste preko Siri, virtuelnog asistenta kompanije. Integracija sa OpenAI-jevim najnovijim ChatGPT-4o modelom mogla bi da unapredi Siri pretvaranjem ove funkcije u iPhone chatbot.

Ovo bi moglo da omogući Siri da obavlja određene zadatke kao što je prisećanje na sliku napravljenu pre mnogo godina na uređaju ili odgovaranje na detaljna pitanja o vremenu, vestima ili trivijalnosti. Vremenom bi mogao da nauči preferencije korisnika, pa čak i ličnost, i da reaguje u skladu sa tim.

Gledajući kako su konkurenti već uveli generativne alate, funkcije za iPhone zasnovane na veštačkoj inteligenciji takođe bi verovatno mogle da pomognu korisnicima da sastavljaju e-poruke ili da postave informacije na ekran uređaja pokretom prsta. Takođe će se verovatno automatski i neprimetno prilagođavati korisnicima, na osnovu glasa, zvuka i jezika, zajedno sa slikama i kontekstualnim signalima.

Prijavi se na novosti.