ENG

Kakve novine mogu da očekuju korisnici Apple-a?

Kompanija Apple će, kako se očekuje, na godišnjoj svetskoj konferenciji programera koja počinje danas objaviti partnerstvo sa tvorcem ChatGPT-ja, kompanijom OpenAI, i predstaviti prvu seriju generativnih AI alata koji dolaze u mobilni operativni sistem.

Vreme Čitanja: 2 min

apple-gpt-596-fi

Illustration: Lenka T.

Akcenat na veštačkoj inteligenciji mogao bi da podstakne rast prodaje i usluga iPhone-a u godinama koje dolaze, pošto korisnici sada duže čekaju da nadograde svoje uređaje, a nesigurno ekonomsko okruženje opterećuje potrošače, posebno u Kini. Kompanija se takođe suočava sa regulatornom kontrolom u Vašingtonu, a proizvođač čipova Nvidia ju je ove nedelje proglasio drugom po veličini javnom kompanijom u SAD.

„Vidimo generativnu veštačku inteligenciju kao ključnu priliku za sve naše proizvode i verujemo da imamo prednosti koje nas tu izdvajaju“, rekao je izvršni direktor Apple-a Tim Kuk, napominjući da će kompanija objaviti vesti za „naredne nedelje”.

Apple nije uvek prvi koji usvaja i integriše nove tehnologije – obično istražuje, razvija i ima za cilj da usavrši novu tehnologiju godinama pre nego što je uključi u nove proizvode. Međutim, brzina kojom svet usvaja generativnu veštačku inteligenciju je možda ubrzao potrebu kompanije da ima pametni telefon sa najsavremenijom tehnologijom.

Prema analitičaru Denu Ajvsu, kompanija se potpuno posvetila veštačkoj inteligenciji i ,,otvoriće novu eru za Apple“, koja će imati dugoročan uticaj na proizvode i usluge.

AI

Očekuje se da će Apple svoju inicijativu za veštačku inteligenciju da nazove „Apple Intelligence“ i učiniće je opcionalnom. Za to će biti potreban iPhone 15 Pro ili uređaj sa M1 čipom ili novijim, prema novom izveštaju Bloomberga, piše CNN.

Možda najočigledniji način na koji bi Apple mogao da prihvati generativnu veštačku inteligenciju – živahni oblik veštačke inteligencije koja može da pruži promišljene i temeljne odgovore na pitanja – jeste preko Siri, virtuelnog asistenta kompanije. Integracija sa OpenAI-jevim najnovijim ChatGPT-4o modelom mogla bi da unapredi Siri pretvaranjem ove funkcije u iPhone chatbot.

Ovo bi moglo da omogući Siri da obavlja određene zadatke kao što je prisećanje na sliku napravljenu pre mnogo godina na uređaju ili odgovaranje na detaljna pitanja o vremenu, vestima ili trivijalnosti. Vremenom bi mogao da nauči preferencije korisnika, pa čak i ličnost, i da reaguje u skladu sa tim.

Gledajući kako su konkurenti već uveli generativne alate, funkcije za iPhone zasnovane na veštačkoj inteligenciji takođe bi verovatno mogle da pomognu korisnicima da sastavljaju e-poruke ili da postave informacije na ekran uređaja pokretom prsta. Takođe će se verovatno automatski i neprimetno prilagođavati korisnicima, na osnovu glasa, zvuka i jezika, zajedno sa slikama i kontekstualnim signalima.

„Generativna AI će omogućiti da sledeće generacije iPhone-a dobiju šesto čulo, osnažujući ih da komuniciraju sa svetom“, rekao je Tomas Hason, analitičar kompanije za istraživanje tržišta Forrester, za CNN.

To bi takođe moglo da znači promene za ceo Apple-ov ekosistem – ugrađivanjem veštačke inteligencije u aplikacije, kao što su Apple Maps, iMovie i iPhoto. Neki analitičari očekuju da će Apple objaviti alate za programere brendova i proizvođače aplikacija za stvaranje novih iskustava.

Ris Hajden, viši analitičar u ABI Research-u, rekao je da očekuje da će demonstracije tokom događaja naglasiti tačke u kojima AI uređaju donosi dodatnu vrednost. On takođe veruje da će Apple potrošiti vreme na iznošenje svoje dugoročne vizije.

„AI će sve više biti temelj celokupnog strateškog fokusa kompanije Apple, tako da će naglasiti napore u istraživanju i razvoju, očekivane investicije i akvizicije koje je kompanija učinila da podrži predlog“, rekao je on.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.