Volkswagen proširuje svoje kompetencije u veštačkoj inteligenciji

Volkswagen Grupa nastavlja da napreduje u digitalnoj transformaciji, proširujući svoje kompetencije u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), ne samo sa ciljem korišćenja ove ključne tehnologije u oblasti autonomne vožnje i proizvodnje, već i za ubrzanje korporativnih procesa. U tu svrhu, Prof. Patrick van der Smagt pridružiće se timu AI stručnjaka i naučnika za podatke u Data Labu Volkswagen Grupe u Minhenu od oktobra i vodiće AI tim. Van der Smagt je vanredni profesor na Tehničkom Univerzitetu u Minhenu i jedan od vodećih stručnjaka u Evropi za duboko učenje i robotiku.

Vreme Čitanja: < 1 min

vw-ai-984-fi

Ilustracija: DALL-E3

Fokus na veštačku inteligenciju

Do sada je veštačka inteligencija uglavnom primenjivana u autonomnoj vožnji i robotici. To uključuje, između ostalog, prepoznavanje obrazaca na osnovu slika i senzorskih podataka, inteligentno donošenje odluka na osnovu AI algoritama i obradu veoma različitih tipova podataka. Novo polje AI je “robotičko preduzeće” – upotreba auto-adaptivnih algoritama u korporativnim funkcijama i procesima kao što su razvoj, proizvodnja, prodaja, finansije i kontrola kvaliteta. Prof. Patrick van der Smagt će se posebno fokusirati na ovu oblast, radeći sa timom naučnika i AI stručnjaka.

Data Lab u Minhenu

Data Lab osnovan u Minhenu 2014. godine specijalizovan je za veštačku inteligenciju, nauku o automobilskim podacima i mašinsko učenje i postao je najveći tim stručnjaka za AI i nauku o podacima u Volkswagen Grupi i automobilskoj industriji. To je mesto gde se IT rešenja za velike podatke i internet stvari razvijaju u tesnoj saradnji sa univerzitetima i tehnološkim partnerima i stavljaju na raspolaganje svim brendovima u Volkswagen Grupi. Data Lab je osnovan uz finansijsku podršku Fonda za inovacije Volkswagen, zajedničke inicijative kompanije i Radničkog saveta. Fond podržava projekte koji prevazilaze prethodno osnovno poslovanje Volkswagen-a.

Prijavi se na novosti.