ENG

Prodaja iPhone-a će pasti za 15% u 2024. godini kako konkurencija postaje sve jača

Najnovija analiza poznatog analitičara Ming Či-Kua ukazuje na to da Apple možda ne gleda optimistično na isporuke iPhone-a u 2024. godini. Očekuje se pad isporuka iPhone-a za čak 15%, što uključuje i predstojeću iPhone 16 seriju. Ovo smanjenje je toliko značajno da je Apple navodno smanjio i proizvodnju poluprovodničkih komponenti kod svojih dobavljača za 15%.

Vreme Čitanja: 2 min

iphone-pad-prodaje-985-fi

Ilustracija: DALL-E3

Izazovi na tržištu Kine

Jedan od ključnih faktora koji doprinosi ovom padu je smanjena prodaja u Kini, gde nedeljne isporuke opadaju za 30 do 40% na godišnjem nivou. Analitičar navodi da su sklopivi telefoni i funkcije generativne veštačke inteligencije postali veoma popularni među korisnicima u Kini, segment u kojem Apple trenutno ne nudi ništa slično. Ovo predstavlja veliki nedostatak u odnosu na konkurenciju koja unapređuje svoju ponudu u ovom segmentu.

Budućnost iPhone-a

Kada je reč o budućnosti, Kuo ne vidi svetlo na kraju tunela za Apple, verujući da kompanija neće doneti nikakve velike promene u dizajnu ili AI funkcije na iPhone telefonima do 2025. godine. Ovo bi moglo dodatno smanjiti obim isporuke iPhone-a, prema mišljenju analitičara.

Kako će Apple odgovoriti na rastuću popularnost sklopivih telefona i AI funkcija među konkurentima?

Apple se suočava sa izazovom da odgovori na rastuću popularnost sklopivih telefona i AI funkcija među konkurentima, što zahteva strateški pristup i inovacije. Evo nekoliko mogućih načina na koje Apple može odgovoriti:

  • Inovacije u proizvodima: Apple bi mogao razviti sopstveni sklopivi telefon ili uvesti nove AI funkcije u svoje uređaje. Kompanija je poznata po svojoj sposobnosti da inovira i redefiniše tržišne standarde, stoga bi lansiranje sklopivog iPhone-a ili unapređenje AI mogućnosti moglo biti ključno za održavanje konkurentnosti.
  • Poboljšanje eko-sistema: Umesto da se direktno takmiči sa sklopivim telefonima, Apple bi mogao dodatno poboljšati svoj eko-sistem uređaja i usluga, naglašavajući integraciju i besprekorno korisničko iskustvo. Ovo bi moglo uključivati unapređenje iCloud usluga, App Store-a, i integraciju sa drugim Apple uređajima.
  • Fokus na kvalitet i trajnost: Apple bi mogao naglasiti kvalitet i trajnost svojih uređaja kao odgovor na sklopive telefone, koji trenutno mogu imati pitanja u vezi sa dugovečnošću. Naglašavanje premium materijala, naprednih tehnologija ekrana i dugotrajnosti baterije moglo bi privući korisnike koji traže pouzdanost.
  • Razvoj AI i mašinskog učenja: Apple bi mogao uložiti u razvoj naprednijih AI i mašinskih učenja tehnologija kako bi unapredio funkcionalnosti Siri, svojeg virtuelnog asistenta, i drugih AI zasnovanih aplikacija i usluga. Ovo bi moglo uključivati personalizaciju, poboljšanje prepoznavanja govora i vizuelnih tehnologija.
  • Smanjenje inovativnosti: Apple se dugo smatrao liderom u inovacijama unutar industrije pametnih telefona. Nedostatak značajnih promena bi mogao umanjiti ovu percepciju među potrošačima, što bi moglo uticati na brend lojalnost i privlačnost novih korisnika.
  • Gubitak tržišnog učinka: Konkurenti koji brzo usvajaju i implementiraju nove tehnologije, kao što su sklopivi ekrani i napredne AI funkcije, mogli bi privući korisnike koji traže najnovije inovacije. Ovo bi moglo dovesti do smanjenja tržišnog učinka iPhone-a.
  • Izazovi u zadržavanju korisnika: Korisnici koji su navikli na redovne inovacije i poboljšanja mogli bi postati nezadovoljni ako Apple ne pruži nove značajne promene. To bi moglo dovesti do prelaska korisnika na druge brendove koji nude nove i uzbudljive tehnologije.
  • Uticaj na cenu i vrednost: Ako iPhone ne donese značajne promene dok konkurenti to čine, percepcija vrednosti iPhone-a u odnosu na cenu bi mogla biti pogođena. Korisnici bi mogli smatrati da iPhone ne nudi dovoljno vrednosti za svoju visoku cenu u poređenju sa konkurentima.

Kako će Apple tačno odgovoriti na ove trendove ostaje da se vidi, ali je jasno da će inovacije i prilagođavanje tržišnim promenama biti ključni za održavanje njegove pozicije na tržištu.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.