Veštačka inteligencija na UEFA EURO 2024. u Nemačkoj određuje budućnost sporta

Na UEFA EURO 2024. u Nemačkoj, veštačka inteligencija (AI) igra ključnu ulogu u transformaciji fudbala. Do 14. jula, u Nemačkoj će biti prikazane najmodernije tehnološke inovacije koje osiguravaju transparentnije suđenje, i potpuno novi doživljaj gledanja i igranja fudbala. Sa naprednim sistemima poput VAR-a, povezane tehnologije lopte i poluautomatske tehnologije za ofsajd, EURO 2024 određuje budućnost sporta, prikazujući snagu i potencijal veštačke inteligencije.

Vreme Čitanja: 3 min

uefa-euro-1620-fi

Ilustracija: DALL-E3

VAR tehnologija na UEFA EURO 2024

Od svog uvođenja u UEFA Ligi šampiona 2019. godine, Video asistencija sudiji (VAR) se prilagodio i evoluirao u redovnu pojavu u svetskom fudbalu. VAR će na ovogodšnjem fudbalskom turniru u Nemačkoj funkcionisaće sa unapređenom tehnologijom.

uefa-euro-1620-ps1

Izvor: UEFA EURO 2024.

On će se koristiti uz dva asistenta video asistenta sudije (AVAR) i tri video operatera tokom svih igara na Evropskom prvenstvu 2024. Osim toga, fudbalski tehnološki centar (FTECH centar), koji se nalazi u međunarodnom centru za emitovanje u Lajpcigu, Nemačka, imaće četiri sobe za video operacije (VOR) za praćenje jasnih i očiglednih grešaka u suđenju.

Dok omogućava sudiji da donese konačnu odluku o svakom pozivu kroz pregled na terenu, VAR će pomoći kod golova, crvenih kartona, grešaka u identitetu i incidenata u kaznenom prostoru. Ekrani na stadionu će takođe komunicirati informacije iz FTECH centra navijačima unutar stadiona.

AI lopta i Adidas – FUSSBALLLIEBE

Nova tehnologija lopte “FUSSBALLLIEBE” proizvođača Adidas predstavlja ključni iskorak u načinu sprovođenja i praćenja fudbalskih utakmica na vrhunskom nivou. Lopta koristi napredne senzore koji u realnom vremenu šalju detaljne podatke o svakom dodiru lopte zvaničnicima utakmice. Ovi podaci obuhvataju informacije o poziciji, brzini i putanji lopte, omogućavajući time bržu i precizniju analizu tokom utakmica, navodi se na portalu Explore Girma.

uefa-euro-lopta-1620-ps2

Izvor: UEFA EURO 2024.

WebMind je 2022. godine pisao o specijalnoj lopti kojom se igralo svetsko prvenstvo u Kataru, a sada smo odlucili da vam predstavimo loptu sa EURO 2024.

Takođe, ova tehnologija omogućava i bolje suđenje, naročito u ključnim situacijama kao što su ofsajd i potencijalni penali.

Integracijom podataka o poziciji igrača sa senzorima unutar lopte, Adidas – povezana tehnologija lopte doprinosi efikasnosti UEFA sistema za poluautomatizovanu ofsajd tehnologiju (SAOT).

Ovaj sistem, kroz sinergiju veštačke inteligencije i realnih podataka, omogućava brzo odlučivanje, čime se znatno smanjuje vreme potrebno za reviziju spornih ofsajd situacija.

Dodatno, ova tehnologija pruža podršku službenicima VAR-a u identifikaciji svakog dodira lopte, što je posebno značajno za brze i tačne odluke kod incidenata koji uključuju rukovanje loptom ili dosuđivanje penala. Time se optimizuje vreme potrebno za odlučivanje i smanjuje prekid igre, čime se poboljšava fluidnost i dinamičnost utakmice.

Kroz transparentnost i brzinu odlučivanja, ova tehnologija obećava da će UEFA EURO 2024 biti jedno od najinovativnijih prvenstava u istoriji fudbala, postavljajući temelje za budućnost ovog sporta.

UEFA razvila aplikaciju za pesonalizovan sadržaj i još mnogo toga

UEFA je razvila aplikaciju koja omogućava fanovima da pristupe personalizovanim sadržajima, uključujući ekskluzivne video zapise, intervjue i detaljne analize utakmica. Aplikacija takođe omogućava navijačima da prilagode svoje iskustvo tokom turnira, odabirući omiljene timove i igrače za praćenje.

Uvođenje mobilnih ulaznica olakšava pristup stadionima, smanjuje čekanja i povećava sigurnost. Elektronske ulaznice, koje se mogu sačuvati na pametnim telefonima, smanjuju potrebu za fizičkim kartama, čime se doprinosi očuvanju okoline i povećava efikasnost organizacije događaja.

Fan zonama je dato novo ruho zahvaljujući AR (proširenoj stvarnosti) tehnologiji. Posetioci mogu koristiti svoje mobilne uređaje da se “transportuju” na virtuelni stadion, učestvuju u virtuelnim igrama i izazovima, ili se fotografisati sa virtuelnim verzijama najvećih zvezda turnira.

Stadioni na kojima će se igrati utakmice na EURO 2024. Nemačkoj su opremljeni najnovijom tehnologijom za poboljšanje iskustva gledanja. Veliki LED ekrani visoke rezolucije i unapređeni audio sistemi osiguravaju da svaki fan, bez obzira na to gde sedi, ima savršen pogled i zvuk. Ovi tehnološki dodaci doprinose stvaranju jedinstvene atmosfere tokom svake utakmice.

Organizatori su uspeli da implementiraju napredne sisteme za upravljanje gužvama koji koriste senzore i analizu podataka u realnom vremenu za optimizaciju kretanja ljudi unutar i oko stadiona. Ovo ne samo da povećava bezbednost, već i poboljšava opšte iskustvo posetilaca, omogućavajući im da provode manje vremena u čekanju i više u uživanju u utakmicama.

UEFA EURO 2024 stavlja tehnologiju u službu fanova, transformišući način na koji doživljavamo jedan od najvećih sportskih događaja u Evropi. Sa svim ovim inovacijama, turnir je postavljen ne samo da bude prikaz vrhunskog fudbala, već i praznik tehnoloških dostignuća koji definisu budućnost sportskih događanja.

Prijavi se na novosti.