Svemoćna lopta na SP u Kataru 2022

Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru imaće najveći udeo tehnologije do sada. Pored uvođenja potpuno novih elemenata, kao što je to slučaj sa novom Al Rihla loptom, i već poznate tehnologije imaće veću autonomiju nego ranije, kao na primer VAR.
Pogledajmo kako će ovi noviteti promeniti igru i imaju li potencijal da unaprede fudbal na duže staze.

Vreme Čitanja: 3 min

Digitalna lopta Katar 2022

Izvor: FiveThirtyEight

Po čemu je Adidas Al Rihla lopta specifična?

Zvanični FIFA partner, Adidas, došao je na nesumnjivo originalnu ideju za ovogodišnju loptu. Njihovi prioriteti definitivno su bili da primene ovogodišnje ‘buzzwords’ – tehnologiju, IoT, AI i machine learning, ali da istovremeno uključe održivost i upcycling. 

Međutim, je li primena ovih trendova korišćena sa svrhom i kako je bila opravdana? 

Ovogodišnja lopta zamišljena je kao omaž katarskoj arhitekturi, nacionalnoj zastavi i tradicionalnim brodovima, dok se samo ime prevodi kao ‘Putovanje’. Glavna odlika ove lopte je njena lakoća i brzina. Tačnije, reč je o “najvišem nivou preciznosti” u poređenju s prethodnim loptama. 

Štaviše, napravljena je samo od mastila i lepkova na bazi vode, dok će 1% ukupne prodaje otići pokretu Zajednički cilj. Cena Al Rihle na zvaničnoj Adidas prodavnici varira od 20 do 170 dolara. 

Ali, to nije jedini razlog za hajp oko ove lopte. Osvrnimo se sada na tehnološke karakteristike dizajna. 

Tehnologije korišćene na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022   

Al Rihla ima 20 kožnih panela koji okružuju senzor Inercijalne merne jedinice (IMU) koji se koristi za dobijanje svih detalja o tome kada je lopta udarena. Ovaj senzor se nalazi u centru lopte i šalje podatke u takozvanu ‘salu za video operacije’ 500 puta u sekundi. Pored toga, Al Rihla ima ugrađenu bateriju i koristi elektrostatijsku indukciju za punjenje, što znači da nema potrebe da iko dodiruje objekat. 

Lopta je funkcionalna samo kada je uparena sa 12 kamera na stadionu, koje takođe generišu podatke. Prikupljene informacije su zatim dostupne sudijama, njihovim asistentima i menadžerima tima radi boljeg uvida i preciznog donošenja odluka. 

Štaviše, menadžeri neće imati samo podatke o svom timu već i o protivničkim, što će im pomoći da bolje analiziraju i pripreme se za buduće utakmice. 

Ovo nije jedina funkcija lopte. Svi prikupljeni podaci upotpunjuju glavne tehnologije koje se takođe koriste na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu: 

  1. Poluautomatska ofsajd tehnologija 
  2. Video asistent sudije (VAR) 
  3. Tehnologija gol linije 

Pored ove tri tehnologije, koje predstavljaju jezgro svakog meča odigranog u Kataru ove godine, uvode se i dodatne tehnologije. To su, na primer, tehnologija povezane lopte, tehnologija praćenja ekstremiteta, prepoznavanje lica i druge. Sve one se kombinuju kako bi se stvorio svojevrsni Ekosistem fudbalskih podataka. 

Al Rihla Adidas soccer

Foto ilustracija: Freepik

Štaviše, FIFA se ne oslanja samo na sopstvene stručnjake, naprotiv. Na primer, MIT Sports Lab analizira i proverava sve prikupljene podatke, dok je tehnologija praćenja ekstremiteta dodeljena TRACK-u na Univerzitetu Viktorija za naučnu validaciju. Praćenje sa više kamera obezbeđuje istraživački tim sa ETH Cirih. 

Ovi ekspertski timovi su tu da obezbede visokokvalitetne, pravovremene, proverene podatke i samim tim eliminišu sve nedoumice i korupciju. 

Poluautomatska ofsajd tehnologija 

Da bismo bolje razumeli ‘svemoćnost’ lopte, moramo da objasnimo kako ona funkcioniše u odnosu na poluautomatsku tehnologiju ofsajda. Ukratko, cilj ove alatke je da automatski obezbedi upozorenje o ofsajdu. 

To se postiže tako što lopta detektuje momenat šuta i poziciju igrača, uz pomoć namenskih kamera. One prate loptu, kao i najviše 29 informacija o poziciju svakog pojedinačnog igrača, 50 puta u sekundi, računajući njihovu krajnju poziciju na terenu. To ima za cilj da pomogne zvaničnicima da donesu tačne odluke za što manje vremena. 

image-1

Poluautomatska ofsajd tehnologija je vrhunac trogodišnjeg posvećenog istraživanja i testiranja kako bi se omogućilo najbolje za timove, igrače i navijače. FIFA je posvećena negovanju tehnologije za poboljšanje fudbala na svim nivoima, a upotreba poluautomatske ofsajd tehnologije na Svetskom prvenstvu 2022. godine je najbolji mogući dokaz toga.

Međutim, podaci se ne prosleđuju automatski sudiji. Tim u video sali prvo mora da validira podatke i ručno proveri valjanost predložene odluke. 

Nakon što video tim obavesti sudiju, on takođe treba da potvrdi predloženu odluku. Tek tada se kreira 3D animacija koja savršeno hvata poziciju igrača u datom trenutku. Ova animacija je dostupna gledaocima na stadionu, ali i za medijske partnere koji utakmicu prenose u svojim zemljama. 

Drugim rečima, poluautomatska ofsajd tehnologija je sada uparena sa povezanom tehnologijom lopte. Iako je ovaj proces i ranije testiran uživo na FIFA turnirima, uključujući FIFA Arapski kup 2021. i Fifa klupsko Svetsko prvenstvo 2021, on je korišćen samo kao podrška. Ali, ove godine je dobio značajno veću autonomiju. 

Kako ove tehnologije unapređuju fudbal?

FIFA poslednjih nekoliko godina blisko sarađuje sa Radnom grupom za inovacionu izuzetnost i tehnološke provajdere i jedva čeka da u budućnosti uvede još više tehnoloških alata. Međutim, nisu samo njihove inovacije dovele do uvođenja tehnologije u fudbal širom sveta, a posebno u ovako velikim mečevima. 

Otkako postoji fudbal, sudijske greške se smatraju delom igre. To je bio glavni razlog zašto je VAR uveden 2018. godine. Po rečima Ilana Tamira s Univerziteta Arijel u Izraelu, VAR se nadovezuje na evoluciju sporta koa takvog. 

image-1

Ova tehnologija omogućava poboljšanje profesionalnih standarda sporta i njegovog javnog imidža i prestiža, a posebno njegovih moralnih standarda – Fer pleja. Pored toga, uvođenje ove tehnologije omogućava otkrivanje dodatnih slabosti.

U svom istraživačkom radu koji je objavio Frontiers, on je podvukao da su najmanje dva finala Svetskog prvenstva odlučena kontroverznim odlukama sudija: 

  • 1966. u Londonu, Engleska VS Zapadna Nemačka; 
  • 1974 u Minhenu, Zapadna Nemačka PROTIV Holandije. 

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

Prijavi se na novosti.