Osnivač WikiLeaks-a Julian Assange pušten iz britanskog zatvora

Julian Assange, osnivač platforme WikiLeaks, napustio je Veliku Britaniju nakon što je postigao pravni sporazum sa američkim vlastima. Kako izveštavaju mediji, Assange će se vratiti u Australiju, svoju domovinu, nakon što je proveo pet godina iza rešetaka u zatvoru Belmarsh u Londonu.

Vreme Čitanja: < 1 min

asanz-oslobodjen-1625-fi

Izvor: Kirsty Wigglesworth/Sakchai Lalit

SAD godinama tvrdile da su objavljena dokumenta ugrozila živote

Asanž, koji je optužen za zaveru u cilju pribavljanja i otkrivanja informacija od nacionalnog odbrambenog značaja, proveo je prethodnih nekoliko godina boreći se protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama. SAD su godinama tvrdile da su dokumenti koje je objavio WikiLeaks, a koji sadrže informacije o ratovima u Iraku i Avganistanu, ugrozili živote mnogih.

Prema izvorima CBS-a, Assange neće provesti dodatno vreme u američkom pritvoru i dobiće kredit za vreme provedeno u zatvoru u Velikoj Britaniji. Sporazum predviđa da Asanž prizna krivicu za jednu tačku optužnice, a formalno priznanje krivice očekuje se da će biti finalizovano na sudu na Severnomarijanskim ostrvima 26. juna.

Ova saga počela je 2010. godine kada je WikiLeaks objavio video snimak iz američkog vojnog helikoptera koji prikazuje ubistvo više od deset iračkih civila, uključujući dvoje novinara agencije Reuters. Nakon toga, Assange je optužen po američkom Zakonu o špijunaži zbog objavljivanja poverljivih vojnih zapisa i diplomatskih poruka. WikiLeaks tvrdi da je do danas objavio preko 10 miliona dokumenata, u onome što je američka vlada opisala kao “jedno od najvećih kompromitovanja poverljivih informacija u istoriji Sjedinjenih Američkih Država”, preneo je BBC.

U međuvremenu, Assange se suočavao i sa optužbama za silovanje i seksualni napad u Švedskoj, koje je on negirao. Optužbe su kasnije povučene jer je, kako su naveli švedski pravni organi, prošlo previše vremena od podnošenja originalne prijave.

Asanžova sloboda dolazi nakon nedavne odluke britanskog Visokog suda koja mu je omogućila da pokrene novu žalbu protiv izručenja SAD-u. Njegova supruga, Stela Assange, izjavila je da bi administracija predsednika Džoa Bajdena “trebalo da se distancira od ovog sramnog gonjenja”.

Ovaj razvoj događaja pokreće brojna pitanja o slobodi štampe, pravima na izražavanje i političkim implikacijama koje WikiLeaks saga ima na globalnom nivou.

Prijavi se na novosti.