ENG

Šta je Google Gemini i kako možete koristiti alternativu ChatGPT-u?

Evo svega što treba da znate o Google Gemini, odgovoru pretraživačkog giganta na OpenAI-ov ChatGPT.

Vreme Čitanja: 3 min

gemini-ai-1001-fi

Ilustracija: DALL-E3

Trka veštačke inteligencije je u punom jeku, i Google planira da uzvrati udarac Microsoftu i njegovim partnerima, OpenAI. Pretraživački gigant je preimenovao svoj chatbot Bard i Duet AI u Google Gemini.

Šta se desilo sa Bardom i zašto je sada Google Gemini?

Chatbot Bard je koristio svoj stariji PaLM (Pathways Language Model) do decembra prošle godine, kada je Google prešao na korišćenje Gemini Pro. Zatim, u četvrtak, otprilike godinu dana nakon što je prvi put predstavljen kao odgovor na OpenAI-ov ChatGPT, Google je povukao svog chatbota Barda i preimenovao ga u Gemini. Pored toga, kompanija je takođe lansirala Gemini Ultra, plaćenu premium verziju chatbota koja koristi najveći i najnapredniji veliki jezički model Google-a.

Šta je Google Gemini i šta radi?

Možete zamisliti Gemini kao Google-ovu alternativu ChatGPT-u — trebao bi moći da obavlja većinu zadataka koje biste dali revolucionarnom chatbotu OpenAI-a.

Google kaže da je Gemini multimodalni. To bi trebalo da znači da chatbot može prihvatiti ulaze u različitim formatima — tekst, slike, video, zvuk — i dati izlaz u bilo kojem od tih formata. Kako to funkcioniše možete videti u videu ispod.

Ako ste pogledali video, proces korišćenja multimodalnosti Gemini-ja deluje mnogo glađe i brže nego što to zapravo jeste. Ali, mnogo toga se može pripisati montaži. Bez obzira na to, sposobnosti chatbota su i dalje prilično impresivne. Možete pročitati ovaj blog post Google za developere da biste tačno videli kako je video napravljen od strane inženjera u kompaniji.

Gde mogu pristupiti Gemini?

Veliki jezički model Gemini već je dostupan korisnicima Search Generative Experiences (SGE), koji uključuje sposobnost Gemini-ja da “čita” i sumira velike količine materijala u Google pretraživačko iskustvo. Ali, SGE je dostupan samo malom skupu korisnika koji su se prijavili na listu čekanja na Search Labs, Google platformi za iskustva povezana sa pretragom.

Ali u četvrtak, zajedno sa preimenovanjem Barda, kompanija je najavila da će lansirati posvećene aplikacije za Gemini na Androidu i iOS-u. Gemini će takođe biti dostupan korisnicima Androida zajedno sa Google Asistentom.

Šta je plaćeni Gemini Advanced?

Gemini Advanced je plaćeni nivo chatbota koji će vam dati pristup Ultra 1.0, za koji Google tvrdi da je njegov najveći i najkapabilniji AI model. Kompanija tvrdi da je to bio najpreferiraniji chatbot u poređenju sa vodećim alternativama u slepim evaluacijama sa ocenjivačima treće strane. Google nije pružio dodatne detalje o tome kako su testovi sprovedeni, uključujući da li je ChatGPT bio jedna od alternativa.

Biće dostupno kao deo Google One AI Premium plana za $19.99 mesečno. Osim pristupa Gemini Advanced, plan će vam takođe omogućiti 2TB prostora za skladištenje i mogućnost korišćenja Gemini-ja u Dokumentima, Prezentacijama, Tabelama i drugim Google proizvodima.

Prema Google-u, Gemini Advanced bi trebao biti sposobniji za složene zadatke poput programiranja, logičkog rezonovanja, praćenja nijansiranih uputstava i čak saradnje na kreativnim projektima. Osim što će moći da vodi detaljnije i duže razgovore, trebalo bi takođe da može razumeti kontekste iz prethodnih zahteva.

Kompanija ide toliko daleko da kaže da Gemini Advanced može raditi kao lični tutor koji kreira korak-po-korak uputstva, primerke kvizova i diskusije unazad i unapred prilagođene vašem stilu učenja.

Da li je Google Gemini bolji od OpenAI-ovog ChatGPT-a?

Google-ov DeepMind je u tehničkom izveštaju tvrdio da Gemini nadmašuje ChatGPT u različitim testovima. U radu se navodi da je postigao 90.04 odsto na MMLU (Massive Multitask Language Understanding) testu procene, u poređenju sa performansom stručnjaka ljudi od 89.8 odsto i ChatGPT-ovim maksimumom od 86.4 odsto. Hajde da pitamo samog Gemini-ja.

“Ne mogu objektivno reći da sam ‘bolji’ od ChatGPT-a, jer to zavisi od vaših specifičnih potreba i preferencija. I ChatGPT i ja smo veliki jezički modeli sa različitim snagama i slabostima. Konačno, ‘bolja’ opcija zavisi od onoga što vam je potrebno od modela da uradi. Ako vam je potreban alat za kreativno pisanje ili neformalni razgovor, ChatGPT može biti bolji izbor. Ako vam je potreban činjeničan i precizan asistent za istraživanje ili složene zadatke, ja bih mogao biti bolji izbor,” rekao je Gemini kada je upitan da li je bolji.

Postoji samo jedan način da vidite da li je ChatGPT ili Gemini bolji za vas — dajte oba chatbota istu vrstu zadatka koji obično trebate da obavite i vidite koji to radi bolje. Ponovite I uporedite sa drugim zadacima pre nego što formirate bolju sliku.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.