Oko 30 odsto sadržaja na internetu stvorila je veštačka inteligencija

Lazar Jovanović, direktor našeg portala WebMind, gostovao je u emsiji „Probudi se“ televizije Nova S, gde je govorio o korišćenju i razvoju veštačke inteligencije i o mogućnostima njene zloupotrebe.

Vreme Čitanja: < 1 min

lazar-jovanovic-gostovanje-953-fi

Printscreen/Youtube:Nova S

Osvrćući se na lažni video snimak Ilona Maska koji govori na srpskom jeziku o svom poreklu koje dolazi sa naših prostora, Jovanoić je istakaon da ne moramo da se plašimo da ćemo svi biti zlouotrebljeni, ali da bi, ipak, trebalo da budemo obazrivi.

„U ova dva videa korišćena je deepfake tehnologija, koja na bazi mašinskog učenja preko interneta sakuplja podatke, u ovom slučaju je izabran postojeći video Ilona Maska, nahranjen je tekstom na srpskom jetiku koji je neko želeo da on izgovara i dobili smo ovo“, rekao je on u emisiji.

Na pitanje na koji način mi laici možemo da prepoznamo da je u pitanju prevara, on objašnjava:

„Može se uočiti da je snimak iseckan, da ne ide glatko, čak i pokreti usta nisu potpuno sinhronizovani. Vremenom će verovatno doći do napretka, pa je pitanje kako ćemo segmentirati šta je tačno, a šta nije“, kaže direktor portala WebMind.

Jovanović objašnjava da već postoje alati koji mogu da nam kažu da li je nešto delo veštačke inteligencije, ali da običan konzument internet sadržaja za to nema vremena.

„Prema poslednjim podacima 20, 30 odsto svog sadržaja na internetu stvorila je veštačka inteligencija. Najiše se proizvodi fake news i bitka protiv fake news-a nas čeka u narednoj deceniji, a sigurno je da će najviše da se upotrebljava tokom političkih kampanja“, zaključio je on.

Celo gostovanje direktora portala WebMind možete da pogledate ovde.

Prijavi se na novosti.