Bitcoin ETF je odobren od strane SEC: Najveća prekretnica za kripto tržište

Američki regulator za vrednosne papire je dao zeleno svetlo za prve berzanske fondove (ETF-ove) na američkom tržištu koji prate Bitcoin, što predstavlja prelomni trenutak za najpoznatiju kriptovalutu na svetu i celu kripto industriju. Komisija za vrednosne papire i berze je objavila odobrenje za 11 aplikacija, uključujući one koje su podneli BlackRock (BLK.N), Ark Investments/21Shares (ABTC.S), Fidelity, Invesco (IVZ.N) i VanEck, iako su neki zvaničnici i zagovornici investitora upozoravali na rizike ovih proizvoda.

Vreme Čitanja: 5 min

bitcoin-etf-952-fi

Ilustracija: DALL-E3

Većina ovih ETF-ova se očekuje da krene s trgovinom od danas, prema izjavama izdavača, što će izazvati oštru konkurenciju za tržišni udeo.

ETF-ovi, koji su prošli kroz desetogodišnju pripremu, predstavljaju prekretnicu za Bitcoin, jer omogućavaju investitorima da budu izloženi najvećoj kriptovaluti na svetu, a da je ne poseduju direktno. Ovo značajno podržava kripto industriju koja je bila suočena sa skandalima.

Analitičari iz Standard Chartered-a su ovog nedelje prognozirali da bi ovi ETF-ovi mogli privući između 50 i 100 milijardi dolara samo tokom ove godine. Drugi stručnjaci su predviđali da će priliv kapitala iznositi oko 55 milijardi dolara tokom petogodišnjeg perioda.

Kapitalizacija Bitcoina iznosila je više od 913 milijardi dolara u juče (sredu), prema podacima sa CoinGecko. U istom periodu, ukupna neto sredstva američkih ETF-ova dostigla su 6,5 biliona dolara, prema podacima Udruženja investicionih kompanija.

Cena Bitcoina je poslednji put porasla za 3% na 47.300 dolara. Kriptovaluta je u proteklim mesecima zabeležila rast od preko 70%, očekujući odobrenje ETF-ova, i dostigla je svoj najviši nivo od marta 2022. godine ove nedelje.

Analitičari ističu da će uspeh u privlačenju kapitala uglavnom zavisiti od naknada i likvidnosti. Neki kompanije su čak smanjili svoje predložene naknade u novim prijavama ove nedelje, uključujući kompanije BlackRock i Ark/21Shares. Ove naknade variraju od 0,2% do 1,5%, sa mnogim firmama koje nude čak i potpuno oslobađanje od naknada tokom određenog perioda. Za kratkoročne spekulante koji žele brzo trgovati ovim proizvodima, likvidnost bi mogla biti ključna.

Pokušaj hakovanja nije uticao na odluku SEC

Nakon što je nepoznata osoba na društvenoj platformi X objavila lažan post na nalogu SEC-a, tvrdeći da je agencija odobrila proizvode za trgovanje, stvarna odobrenja su usledila narednog dana. Agencija je brzo reagovala, demantujući i uklanjajući sporni post.

Iako je ovaj incident bio neobičan, kao i zbunjujuće saopštenje koje je SEC objavio u sredu popodne, a zatim ga povukao sa svoje veb stranice, to nije narušilo radost i slavlje u kripto industriji.

U središtu pažnje kripto sveta, kao i investitora širom sveta, nalazi se pitanje odobrenja Bitcoin Exchange-Traded Fund-a (ETF-a) od strane američke regulatorne agencije, Securities and Exchange Commission (SEC). Iako je nedavni incident hakovanja društvenih mreža alarmirao javnost, nadanja u vezi sa odobrenjem ETF-a ostaju nepromenjena.

Događaj koji je privukao veliku pažnju javnosti bio je hakovanje društvenih medija profila visokih funkcionera i poznatih ličnosti. Ovaj incident izazvao je zabrinutost u vezi sa sigurnošću u digitalnom svetu i skrenuo pažnju na potrebu za većim naporima u zaštiti podataka.

Međutim, ova situacija nije značajno uticala na odluku SEC-a u vezi sa Bitcoin ETF-om. Ova regulatorna agencija, iako oprezna, prepoznaje rastuću važnost digitalnih valuta i činjenicu da investitori sve više traže mogućnosti za ulaganje u kripto svet putem ETF-a.

Investitori su nestrpljivo čekali da se odobri Bitcoin ETF jer bi to omogućilo lakši pristup Bitcoinu kao investicionoj klasi. ETF bi omogućio investitorima da trguju Bitcoinom na tradicionalnim berzama, što bi olakšalo ulaganje i smanjilo rizik.

Kako bi razjasnili sve nedoumice koje možda postoje oko Bitcoin ETF odlučili smo da odradimo intervju sa Igorem Markovićem i Markom Bogdanovićem iz ECD menjačnice.

marko-bogdanović-igor-mirković-ecd-952-fi

Izvor: ECD.rs / na slici sa leva na desno (Marko Bogdanović i Igor Mirković)

Šta je ETF?

Igor Mirković: ETF (Exchange Traded Fund) je fond koji uglavnom ulaže u veći bro sredstava i onda indeksom tog fonda može da se trguje na berzi. To omogućuje investitorima da kupovinom samo tog indeksa imaju diverzifikovan portfolio. Bitcoin ETF je fond koji ulaže samo u Bitcoin, dakle nema diverzifikacije.

Zašto bi neko ulagao u Bitcoin ETF umesto da direktno kupi Bitcoin?

Igor Mirković: Najpre, zbog regulative. Nekim institucionalnim investitorima nije dozvoljeno da investiraju u Bitcoin, ali im jeste dozvoljeno da investiraju u fondove. Takođe, mnogi se ne osećaju komforno da sami čuvaju Bitcoin, naročito na kripto berzama nakon nemilih događaja iz prošle godine.

S druge strane, oni koji su navikli na tradicionalne berze bi verovatno mirno spavali znajući da im lackrock čuva Bitkone. Upravo zato se očekuje da bi Bitcoin ETF-ovi mogli da donesu pravu eksploziju kad je u  pitanju institucionalno prihvatanje Bitcoina kao investicije.

Jedan od najvećih investitora u Bitcoin tokom prethodnih godina, Majkl Sejlor, navodi da će ETF ubrzati usvajanje Bitcoina i povećati svest i edukaciju institucionalnih investitora o Bitcoinu. U svetu finansija, odobrenje Bitcoin ETF-a može biti prekretnica koja će otvoriti vrata za masovno usvajanje Bitcoina. Analitičari upoređuju potencijalni Bitcoin ETF sa ETF-om zlata koji je lansiran 2004. godine. Nakon njegovog uvođenja, cena zlata je skočila za više od 300% u narednih nekoliko godina. Ako se ova istorija ponovi sa Bitcoin-om, mogli bismo da posvedočimo značajnom rastu.

Očekuje se investiranje velike količine kapitala u kriptovalute preko ovih fondova. Većina investitora je shvatila značaj uključivanja Bitcoina u svoj portfolio i dugo su čekali ovu opciju. Kada sa jedne strane imamo ogromnu potražnju, a sa druge Bitcoin koji je ograničen na 21 milion novčića, rezultat je skok cene.

Pored toga, možemo očekivati takozvane “ETF tržišne ratove”, gde će se veliki broj kapitalnih fondova boriti za kompanije i korisnike da odaberu baš njihov Bitcoin ETF, dok bi američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) mogla da taktički odobri više različitih Bitcoin ETF-ova u narednom periodu.

VanEck je na primer najavio inicijativu da će deo profita od BTC ETF-a donirati Bitcoin programerima, na šta je kripto zajednica pozitivno odreagovala. Mnogi planiraju marketing kampanje, a počinje i borba ko će ponuditi niže troškove i bolje uslove korisnicima. Kada je tržišna konkurencija tako jaka, pobednici su uglavnom investitori i korisnici.

Značajno je istaći i da kapitalni fondovi često vole da podignu cenu onoga što prodaju. Mi u Srbiji smo veoma srećni jer smo i do sada imali mogućnost kupovine kriptovaluta na mnogo lakši način, kako za fizička, tako i za pravna lica putem ECD menjačnice kriptovaluta.

Ko je kupio Bitcoin početkom prošle godine, trenutno je u profitu od preko 150% u odnosu na brojne američke kompanije koje će ga kupiti tek kada ETF-ovi budu dostupni. Ovaj trend otvara nova vrata i pruža izuzetne mogućnosti za sve nas u svetu kriptovaluta.

Kako očekujete da odobrenje Bitcoin ETF-a utiče na širenje svesti i edukaciju institucionalnih investitora o Bitcoin-u?

Marko Bogdanović: Odobrenje ETF-a bi pre svega trebalo da utiče na legitimitet Bitcoin-a, odnosno njegovo prihvatanje u “mainstream-u”.

Velika imena poput Black Rock-a bi mogla da navedu one koji su do sada bili skeptični po pitanju digitalne imovine da se upuste u istraživanje i uđu u svet kriptovaluta. Ovo može da dovede i do “lančane reakcije” – ulazak velikih investitora na tržište i njihova pozitivna reakcija će dalje navesti još širu publiku da se zainteresuje za Bitcoin i odluči za ulaganje.

Na duže staze, ovo bi trebalo da predstavlja još jedan korak na putu ka globalnom omasovljenju kriptovaluta.

Kako će odnos Bitcoin ETF-a i kripto berzi uticati na likvidnost i cenu Bitcoina, posebno u trenucima velikih promena na tržištu?

Marko Bogdanović: Kao što je mnogima već poznato, ukupna ponuda Bitcoin-a je ograničena. Shodno tome, porast potražnje bi mogao da dovede i do porasta cene, kao i likvidnosti tržišta.

Takođe, velika promena poput odobrenja ETF-ova bi mogla da doprinese i dugoročnoj stabilizaciji tržišta kojem se često zamerala volatilnost.

Do sada je rast Bitcoin-a uglavnom sa sobom povlačio i rast brojnih drugih kriptovaluta, te bi ovaj događaj mogao da posredno utiče i na njihovu cenu.

Kako kupiti Bitcoin ETF iz Srbije?

Marko Bogdanović: Bitcoin ETF-ovi su po svojoj prirodi pre svega okrenuti institucionalnim investitorima sa izrazito velikim kapitalom.

Videćemo kako će ovo funkcionisati u praksi u narednom periodu, ali s obzirom na to da je zahvaljujući regulativi u Srbiji moguće direktno i legalno kupovati i prodavati Bitcoin putem licencirane menjačnice kao što je ECD – bez obzira na to da li ste pravno ili fizičko lice – ne postoji značajna motivacija za ulaganje u ETF-ove za korisnike kod nas.

Važno je istaći da trgovanje na berzi zahteva posrednike, što lako može dovesti do prevare. U proteklim godinama smo u svetu kripta videli brojne “brokere” koji zloupotrebljavaju poverenje korisnika za sopstvenu dobit. S obzirom na to da su berza i ETF-ovi i dalje nepoznanica velikom broju korisnika u Srbiji, treba biti oprezan i dobro istražiti sve dostupne opcije.

Prijavi se na novosti.