Nedeljni pregled tech vesti: OpenAI video generator Sora, Gemini 1.5 Pro, i još mnogo toga

Protekla nedelja u svetu tehnologije donosi nam nekoliko uzbudljivih noviteta koji obećavaju da će promeniti način na koji interagujemo sa digitalnim svetom. Od naprednih alata za generisanje video sadržaja do novih verzija softvera dizajniranih da unaprede produktivnost, evo šta je novo i značajno.

Vreme Čitanja: 2 min

nedeljni-pregled-1013-fi

Ilustracija: DALL-E3

OpenAI predstavlja Sora – Revolucionarni generator video sadržaja

OpenAI, pionir u oblasti veštačke inteligencije, nedavno je predstavio Sora, napredni alat za generisanje video sadržaja koji koristi AI tehnologiju. Sora omogućava korisnicima da kreiraju visokokvalitetne video materijale koristeći samo tekstualne opise. Ova tehnologija predstavlja veliki korak napred u produkciji digitalnog sadržaja, omogućavajući kreatorima da brzo i efikasno prenesu svoje ideje u vizuelni format.

image-1

Sora je u stanju da generiše složene scene sa više likova, specifičnim tipovima pokreta i tačnim detaljima subjekta i pozadine. Model razume ne samo šta je korisnik tražio, već i shvata i kako stvari postoje u fizičkom svetu

navodi se na veb stranici Open AI.

Koncept je veoma jednostavan za korisnike: potrebno je samo da unesu “scenario” (poznat kao “prompt”) i dozvole Sori da obavi posao, omogućavajući tehnologiji ne samo da zameni neke animatore niže kvalitete već i da pruži podršku u procesu produkcije filmova.

Na svojoj web stranici, kompanija je demonstrirala nekoliko AI generisanih video zapisa koji prikazuju scene kao što su snegom pokriveni Tokio, trka mamuta, elegantna dama koja šeta noću ulicama japanske prestonice, ili kosmonauti u svemiru.

Za sada, Sora je dostupna isključivo ograničenom broju akademika i istraživača, s ciljem istraživanja potencijalnih rizika koji bi mogli proisteći iz zloupotrebe ove tehnologije.

Gemini 1.5 Pro – Novi standard u digitalnom dizajnu

Gemini 1.5 Pro je najnovija verzija popularnog softvera za digitalni dizajn, koja donosi niz poboljšanja i novih funkcija. Ova verzija uključuje unapređene alate za crtanje i ilustraciju, poboljšanu podršku za rad na više uređaja i integraciju sa cloud servisima. Gemini 1.5 Pro dizajniran je da zadovolji potrebe profesionalnih dizajnera, nudeći im sve što je potrebno za kreiranje impresivnih digitalnih umetničkih dela.

Ostale značajne novosti u tehnološkom svetu

  • Meta Platforms najavljuje novu VR platformu: Meta Platforms je najavila lansiranje nove VR platforme koja cilja na unapređenje virtuelnih sastanaka i kolaboracije. Nova platforma obećava da će ponuditi realističnije virtuelno iskustvo, sa poboljšanom grafikom i interaktivnošću.
  • Tesla unapređuje autonomnu voznju: Tesla je objavila nadogradnju svojeg softvera za autonomnu vožnju, koja uključuje napredne algoritme za detekciju objekata i poboljšanu navigaciju. Ova nadogradnja čini Tesline automobile još sigurnijim i efikasnijim na putu.
  • Google Lanza novu verziju TensorFlow-a: Google je lansirao TensorFlow 2.8, najnoviju verziju svog popularnog framework-a za mašinsko učenje. Nova verzija donosi poboljšanja u performansama, olakšava razvoj AI modela i unapređuje podršku za različite platforme.

Svaka od ovih novosti predstavlja korak napred u tehnološkom razvoju, nudeći nove mogućnosti za kreatore, programere i korisnike širom sveta. Kako tehnologija nastavlja da napreduje, možemo očekivati još više inovacija koje će oblikovati našu budućnost.

Za više informacija o najnovijim tehnološkim dostignućima, pratite WebMind, vaš izvor pouzdanih vesti i analiza iz sveta IT industrije, Tech, web3, gaminga, AI, robotike, društvenih mreža, i celog online i digitalnog sveta.

Prijavi se na novosti.