ENG

Kako veštačka inteligencija utiče na tržište rada

IBM Institut za poslovnu vrednost sproveo je istraživanje koje prikazuje uticaj generativne veštačke inteligencije na globalno tržište rada. Iako rezultati pokazuju da zaposleni neće uskoro biti zamenjeni veštačkom inteligencijom, ipak impliciraju da će oko 44% radne snage morati da unapredi svoje veštine zbog nedavne pomame za veštačkom inteligencijom.

Vreme Čitanja: 2 min

Uticaj veštačke inteligencije na zapošljavanje

Ilustracija: L. T.

Uticaj veštačke inteligencije na zapošljavanje

Uticaj ChatGPT-ja na zapošljavanje već neko vreme je aktuelna tema raznih diskusija, budući da ljudi strahuju da će ova nastajuća tehnologija zameniti ljudske poslove brže nego što se to očekivalo. Iako se neka preduzeća uveliko oslanjaju na veštačku inteligenciju s nadom da će zameniti određene radne uloge, mnogi tvrde da chatbotovi nikada neće moći da zamene znanje, veštine i emocionalnu inteligenciju stručnih radnika.

Osim toga, ChatGPT i njegovi digitalni pandani poput Bard-a ili Bing-a skloni su pravljenju grešaka, ne mogu dobaviti najnovije i tačne informacije i ograničeni su u pogledu usluga koje mogu pružiti. Čak i ako tehnologija dodatno napreduje i razvojni timovi uspeju da odstrane greške, sklonost veštačke inteligencije ka pravljenju grešaka verovatno će nastaviti da odvlači poslovne subjekte od ideje da u potpunosti integrišu modele generativne veštačke inteligencije.

Međutim, veštačka inteligencija može biti (već je, bar u nekoj meri) sastavni deo nekih poslova, jer može pomoći ljudima, automatizovati određene zadatke i na kraju štedeti vreme i novac preduzećima. Te da citiram barem hiljadu uticajnih lica na LinkedIn-u – veštačka inteligencija vam neće ukrasti posao, ali oni koji je koriste hoće.

Najnovije istraživanje IBM Instituta upravo je to potvrdilo.

Unapređeni rad u automatizovanom svetu vođenom veštačkom inteligencijom

IBM Institut za poslovnu vrednost sproveo je istraživanje pod nazivom “Unapređeni rad u automatizovanom svetu vođenom veštačkom inteligencijom” kako bi analizirao efekat veštačke inteligencije na globalnu radnu snagu. Prema njihovim saznanjima, generativna veštačka inteligencija će značajno uticati na tržište rada, ostavljajući tražiocima posla samo mogućnost da se prilagode i nauče veštine vezane za veštačku inteligenciju.

Sledeći zaključci delimično proizilaze iz dva prethodna istraživanja – jedno uključuje 3.000 izvršnih direktora iz 28 zemalja, dok je drugo obuhvatalo uzorak od 21.000 zaposlenih iz 21 zemlje.

IBM izveštaj

Izvor: IBM

Svetski ekonomski forum (WEF) predviđa da će veštine 44% radnika biti podložne promenama u narednih pet godina, što samo potvrđuje istraživanje Instituta IBM. IBM je utvrdio da četiri od pet izvršnih direktora podržava tvrdnju da će generativna veštačka inteligencija uticati na uloge i veštine zaposlenih. Drugim rečima, 44% ukupne radne snage moraće da unapredi svoje veštine i prihvati veštačku inteligenciju kao deo svakodnevnog radnog procesa.

Interesantno je da ipak samo 28% izvršnih direktora koji su učestovovali u istraživanju IBM-a procenjuje potencijalni uticaj generativne veštačke inteligencije na njihovu trenutnu radnu snagu.

Osim toga, IBM je takođe utvrdio da će veštačka inteligencija uticati na većinu zaposlenih, ali u različitoj meri.

image-1

Na svim nivoima radnici će osetiti efekte generativne veštačke inteligencije, ali očekuje se da će zaposleni na nižim nivoima doživeti najveću promenu. Više od tri četvrtine izvršnih direktora kaže da su pozicije na početnom nivou već pogođene, dok samo 22% isto tvrdi za izvršne direktore ili viši menadžment.

Izvor: Unapređeni rad u automatizovanom svetu vođenom veštačkom inteligencijom

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.