Microsoft uskoro lansira “Cobalt 100” čip sa 128 jezgara

Microsoftovi čipovi će ponuditi 40 odst bolje performanse u odnosu na druge ARM čipove na tržištu, Adobe, Snowflake i druge kompanije već su počele da koriste nove čipove. Microsoft je prvi put najavio svoje Cobalt čipove prošlog novembra. Ovi 64-bitni čipovi zasnovani su na Arm arhitekturi i imaju 128 jezgara.

Vreme Čitanja: 2 min

microsoft-cipovi-1393- fi

Ilustracija: DALL-E3

Microsoft će uskoro lansirati svoje prilagođene Cobalt 100 čipove korisnicima kao javni pregled na svojoj Build konferenciji sledeće nedelje, objavio je portal TechCrunch.

Na brifingu za analitičare uoči Build konferencije izvršni potpredsednik Microsoft Cloud i AI grupe Scott Guthrie, direktno je uporedio Cobalt sa AWS-ovim Graviton čipovima, koji su dostupni programerima već nekoliko godina. Guthrie je rekao da će Microsoftovi čipovi ponuditi 40% bolje performanse u odnosu na druge ARM čipove na tržištu. Adobe, Snowflake i druge kompanije već su počele da koriste nove čipove.

Microsoft je prvi put najavio svoje Cobalt čipove prošlog novembra.

Ovi 64-bitni čipovi zasnovani su na Arm arhitekturi i imaju 128 jezgara.

Još novih vesti iz Microsoft-a

Pored Cobalt čipova, Microsoft će takođe sledeće nedelje učiniti dostupnim AMD-ove MI300X akceleratore za Azure klijente. Iako je veliki proizvođač GPU-ova, AMD je dugo zaostajao za Nvidijom u AI prostoru, ali kako veliki provajderi klaud usluga traže alternative skupim Nvidia čipovima — i kako je AMD počeo da dobija zamah u ovom prostoru nudeći bolju softversku podršku — ovi novi čipovi su sada veoma traženi.

Guthrie ih je opisao kao “najisplativiji GPU trenutno dostupan za Azure OpenAI.”

Među ostalim vestima koje smo saznali je da će Microsoft smanjiti cene za pristup i korišćenje velikih jezičkih modela na Build konferenciji sledeće nedelje. Šta tačno to podrazumeva, još uvek nije jasno.

Microsoft će takođe predstaviti novi “sistem za analitiku u realnom vremenu” koji će omogućiti strimovanje podataka u realnom vremenu u Fabric, Microsoftov analitički sistem za podatke. Ovaj sistem će nuditi nativnu integraciju sa Kafka, kao i podršku za AWS Kinesis i Google Cloud-ove Pub/Sub sisteme za strimovanje podataka.

Microsoft će takođe najaviti partnerstvo sa kompanijom Snowflake. Fabric će sada podržavati Snowflake-ov Iceberg format (pored Databricks-ovog Parquet-a), što će omogućiti “besprekornu interoperabilnost sa Snowflake-om i omogućiti bilo kojim podacima koji su u Snowflake-u da se prikazuju u Fabric-u i obrnuto.”

A za ljubitelje Copilot-a: Microsoft planira da pokrene novu funkciju koja će omogućiti programerima da upravljaju svojim Azure resursima direktno iz Copilot-a, koristeći prirodni jezik. “To će omogućiti još bliži ciklus razvoja sa prirodnim jezikom kroz vaš razvojni stek i Azure,” rekao je Guthrie. Taj sistem je izgrađen na zajedničkom mehanizmu za proširivost, tako da će i drugi provajderi moći da se priključe i ponude slične mogućnosti.

Prijavi se na novosti.