Ukrali kriptovalute vrednosti 25 miliona dolara za samo 12 sekundi

Dva brata iz Amerike, Anton Peraire-Bueno (24) i James Peraire-Bueno (28) optuženi su za prevaru i pranje novca. Oni su studirali na jednom od najprestižnijih univerziteta u SAD, a optuženi su za krađu kriptovaluta u vrednosti od 25 miliona dolara za samo 12 sekundi.

Vreme Čitanja: < 1 min

kradja-kripta-1391-fi

Ilustracija: DALL-E3

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je ova navodna pljačka prva te vrste.

Tužilaštvo takođe tvrdi da su braća, koja su navodno studirala na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT), izvela prevaru u aprilu 2023, objavio je BBC.

“Braća Peraire-Bueno ukrala su 25 miliona dolara u Ethereum kriptovaluti putem tehnološki sofisticirane, napredne šeme koju su planirali mesecima i sproveli za nekoliko sekundi,” rekla je zamenica državnog tužioca Lisa Monaco.

Dodala je da su agenti Poreske uprave (IRS) igrali ključnu ulogu u razotkrivanju ove “prve svoje vrste šeme za prevaru i pranje novca”.

Tužilaštvo tvrdi da su koristili visoko specijalizovane veštine koje su naučili na “jednom od najprestižnijih univerziteta na svetu” kako bi iskoristili Ethereumov proces za validaciju transakcija.

Prema optužnici, braća su studirala matematiku i računarstvo, a obojica su pohađali MIT, prema izveštajima medija.

“Šema optuženih dovodi u pitanje sam integritet blockchaina,” rekao je američki tužilac Damian Williams u izjavi u sredu, misleći na javni registar koji beleži kripto plaćanja.

Braća su navodno krala od Ethereum trgovaca tako što su prevarom dobijala pristup privatnim transakcijama u toku, a zatim menjala te transakcije kako bi pribavila kriptovalute svojih žrtava.

Proces, koji su istražitelji nazvali “Eksploatacija”, trajao je samo nekoliko sekundi.

Kada ih je suočio predstavnik Ethereuma, zvaničnici kažu da su braća odbila da vrate sredstva i preduzela korake da operu i sakriju ukradena sredstva.

Tužilaštvo napominje da je ovo prvi put da je ovakav “novi” oblik prevare bio predmet krivične optužbe.

Svaki od njih može dobiti više od 20 godina zatvora ako budu proglašeni krivima.

Prijavi se na novosti.