ENG

Noviteti na polju veštačke inteligencije u nedelji za nama

Kompanije OpenAI i Google uporno pokušavaju da nadmaše jedna drugu. Glasovni asistenti na bazi veštačke inteligencije su ove nedelje bili u centru pažnje, a kompanije su se oglašavale najavama novih projekata. U nedelji za nama primetno je bilo nadmetanje konkurenata u oblasti veštačke inteligencije (AI).

Vreme Čitanja: 2 min

google-openai-1397-fi

Ilustracija: DALL-E3

Impresivna ažuriranja nesumnjivo svedoče kako se tehnologija brzo razvija, potvrđujući ranije izražene strahove u otvorenom pismu da AI može naštetiti društvu i da bi razvoj trebalo zaustaviti dok se bolje ne razume.

Suosnivač i glavni naučnik OpenAI-ja, Ilja Sutskever, koji je bio poznat po tome što je dovodio u pitanje ambicije Sama Altmana da brzo implementira AI, najavio je u sredu da napušta startap.

U ponedeljak, OpenAI je održao svoju prvu uživo sesiju i najavio svoj novi model GPT-4o, za koji tvrde da je “mnogo brži” i poboljšava “sposobnosti u oblasti teksta, vizije i zvuka”.

Verzija ovog modela biće besplatna za korisnike, ali će postojati i plaćena verzija sa pet puta većim ograničenjima kapaciteta.

Najzanimljiviji razvoj kompanije je glasovni asistent koji može generisati sadržaj ili razumeti komande u glasovnom, tekstualnom ili slikovnom obliku i obavljati uživo prevode. Takođe može odgovarati u realnom vremenu i pratiti pokrete tela, objavio je portal Euronews.next.

OpenAI nije stao sa najavama

U četvrtak, kompanija je saopštila da je potpisala ugovor o pristupu sadržaju sa Reddit-a i da će doneti funkcije pokretane veštačkom inteligencijom na ovu društvenu mrežu.

Istog dana, Sony je poslao pisma OpenAI-ju, Google-u i Microsoft-u, pitajući ih da li su koristili njegove pesme za razvoj svojih AI sistema. Ova pisma dolaze u trenutku kada se broj tužbi protiv kompanija koje koriste generativnu AI povećava.

Rivalstvo između kompanija Google i OpenAI

Google je takođe potpisao ugovor sa Reddit-om ranije ove godine za svoje podatke za obuku AI.

Konkurencija između dve kompanije se ove nedelje pojačala kada je Google-ov DeepMind objavio ažuriranja za svog chatbota Gemini, dan nakon događaja OpenAI-ja, što izgleda nije bila slučajnost.

Na Google-ovoj I/O konferenciji za programere, prikazan je video koji pokazuje da chatbot kompanije Gemini prati GPT-4o.

Na glasovnu komandu, chatbot Google-a je bio u stanju da pripiše citate govornicima iz OpenAI-ja i čak ih je imenovao kada je to bilo zatraženo. Ove dve kompanije su pokazale kako glasovni unos preuzima primat nad tekstualnim unosom.

Gemini takođe može koristiti lične informacije, kao što su zahtevi za odmor i javne informacije za brzo kreiranje itinerara.

Ali to nije sve što je Google najavio. Njihov pretraživač takođe dobija novu verziju. Umesto ponude Search Generative Experience (SGE), AI će generisati rezime njihovih rezultata pretrage.

Nije reč samo o OpenAI-ju i Google-u

Iako se čini da dve AI sile predvode sektor, Anthropic je takođe imao najave ove nedelje.

U utorak, Anthropic-ov veštački inteligentni asistent Claude postao je dostupan u Evropi.

Anthropic se predstavlja kao istraživačka kompanija za sigurnost AI i osnovana je od strane bivših izvršnih direktora i istraživača OpenAI-ja. Google i Amazon su takođe glavni investitori u Anthropic.

“Neverovatno smo uzbuđeni što lansiramo u Evropi jer je region dobro pozicioniran da iskoristi prednosti AI,” rekao je portparol Anthropic-a za Euronews Next.

“Claude ima niz specifičnih karakteristika koje poštuju vrednosti EU i prilagođene su EU tržištu; dizajnirali smo Claude-a da izbegava pristrasnosti, diskriminaciju i govor mržnje; fokusirali smo se na pouzdanu, upravljivu i pristupačnu AI za sve.”

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.