Institut za veštačku inteligenciju Srbije poslavio tri godine postojanja

Vreme Čitanja: 2 min

institut-ai-godisnjica-1124-fi

Izvor: Institut za veštačku inteligenciju

Dubravko Ćulibrk: Ovo je samo početak

“Protekle tri godine predstavljaju put pun izazova, ali i izuzetnih uspeha. Zahvaljujući posvećenosti našeg tima, Institut za veštačku inteligenciju Srbije ostvario je značajan napredak u razvoju i primeni veštačke inteligencije, postavljajući temelje za buduće inovacije koje će imati dalekosežan uticaj na društvo. Naš rad je doprineo ne samo akademskoj zajednici, već i industriji, otvarajući nove mogućnosti za primenu VI u rešavanju realnih problema. Ovo je samo početak, nastavljamo da istražujemo nove mogućnosti i težimo ka tome da budemo na čelu naučnih i tehnoloških inovacija. Zajedno, stvaramo budućnost u kojoj veštačka inteligencija služi boljitku celokupnog čovečanstva, obezbeđujući napredak koji će unaprediti kvalitet života, ekonomiju i društvo u celini“, rekao je v.d. direktora IVI Dubravko Ćulibrk.

Državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović govorio je o budućnosti oblikovanoj inovacijama i veštačkom inteligencijom, ističući značaj kontinuiranog napretka u ovoj oblasti za društvo u celini, saopštio je Institut za veštačku inteligenciju.

IVI Talks

Serija kratkih predavanja pod nazivom “IVI Talks” bila je posvećena praktičnoj primeni veštačke inteligencije u oblasti energetike, zdravstva, biotehnologije i očuvanja životne sredine. Na skupu je predstavljena primena algoritama veštačke inteligencije u procesima proizvodnje i planiranja, kao i primena modela mašinskog učenja za analizu teksta. Takođe, bilo je reči i o razvoju modela mašinskog učenja za primenu u biotehnološkom i medicinskom domenu, dizajnu terapeutskih peptida i terapeutskih malih molekula, kao i o validacija informacija u tekstovima koje proizvode generativni jezički modeli.

Pomoćnik direktora za saradnju sa privredom dr Dragiša Mišković posebno je istakao značaj sinergije između akademskih istraživanja i industrijskog razvoja kao ključnog pokretača inovacija u oblasti veštačke inteligencije.

“Saradnja između Instituta i privrede nije samo poželjna, ona je neophodna za efikasno prenošenje inovativnih ideja i tehnologija iz laboratorija u praktičnu upotrebu. Ovaj most između teorije i prakse omogućava nam da vidimo konkretne rezultate našeg rada, a partnerstva koja smo izgradili sa vodećim preduzećima kao što su Telekom Srbija, EPS, japanska kompanija Takeda, nemački Bajer, itd. služe kao testiranje terena za inovacije koje razvijamo. Ovakve saradnje ne samo da ubrzavaju implementaciju veštačke inteligencije u različitim sektorima, već i podstiču ekonomski razvoj, stvarajući nove mogućnosti za zapošljavanje i rast. Ponosni smo na doprinos koji naš institut pruža ne samo akademskoj zajednici, već i šire, unapređujući industrijski sektor kroz inovativna rešenja koja su plod naše zajedničke saradnje”, zaključio je Mišković.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.