ChatGPT bi mogao da dobije GPT-5 nadogradnju već ovog leta – evo šta znamo do sada

Kompanija OpenAI sprema se na veliki korak tokom leta 2024. godine. Kada su pre godinu dana lansirali svoj AI model GPT-4, on je stvorio talas ogromnog uzbuđenja i panike zbog njegove sposobnosti imitiranja ljudske komunikacije i stvaranja. Od tada, najveće pitanje u vezi sa veštačkom inteligencijom ostalo je isto: kada će GPT-5 biti objavljen? Svakako, on će biti značajno unapređenje GPT-4.

Vreme Čitanja: 2 min

chatgpt4-turbo-846-fi

Illustration: DALL-E3

Zbog čega Sam Altman izbegava direktne odgovore

Tokom intervjua i medijskih pojavljivanja širom sveta, izvršni direktor kompanije OpenAI, Sam Altman, često dobija ovo pitanje, a obično daje tajnovit ili izbegavajući odgovor, ponekad uz obećanja o neverovatnim stvarima koje dolaze, navodi portal ArsTechnica. Očekuje se da će OpenAI objaviti GPT-5, unapređenu verziju jezičkog modela veštačke inteligencije koji pokreće ChatGPT, negde sredinom 2024. godine – verovatno tokom leta.

Dva anonimna izvora upoznata sa kompanijom otkrila su da su neki poslovni korisnici nedavno dobili demonstracije GPT-5 i povezanih poboljšanja za ChatGPT.

Jedan izvršni direktor koji je nedavno video verziju GPT-5 opisao ju je kao “zaista dobru” i “značajno bolju”, pri čemu je OpenAI demonstrirao novi model koristeći slučajeve upotrebe i podatke specifične za njegovu kompaniju. Izvršni direktor je takođe nagovestio druge neobjavljene mogućnosti modela, poput sposobnosti pokretanja AI agenata koje razvija OpenAI kako bi obavljali zadatke automatski.

Šta je rekao Altman u podkastu kod Lex Fridmana

Altman u podkastu sugeriše da kompanija ima nameru da lansira veliki AI model ove godine, ali da li će se on nazivati “GPT-5” ili će biti smatran značajnim unapređenjem GPT-4 Turbo (ili možda inkrementalnim ažuriranjem poput GPT-4.5) ostaje neizvesno.

Kao i njegov prethodnik, za GPT-5 se očekuje da bude multimodalni veliki jezički model (LLM) koji može da prihvati tekstualni ili enkodirani vizuelni ulaz (nazvan “prompt”). I kao GPT-4, GPT-5 će biti model predviđanja sledećeg tokena, što znači da će izlaziti na svoju najbolju procenu najverovatnijeg sledećeg tokena (deo reči) u nizu, što omogućava zadatke poput završetka rečenice ili pisanja koda. Kada se konfiguriše na određeni način, GPT modeli mogu pokretati aplikacije za razgovorne chatbotove poput ChatGPT-a.

LLM-ovi poput onih koje razvija OpenAI trenirani su na masivnim skupovima podataka prikupljenih sa Interneta i licenciranih od medijskih kompanija, što im omogućava da odgovore na korisničke upite na način sličan ljudskom. Međutim, kvalitet informacija koje pruža model može varirati u zavisnosti od upotrebljenih podataka za obuku, kao i na osnovu modelove tendencije da konfabulira informacije. Ako GPT-5 može poboljšati generalizaciju (njegovu sposobnost izvršavanja novih zadataka) dok istovremeno smanjuje ono što se često naziva “halucinacije” u industriji, verovatno će predstavljati značajan napredak za firmu.

Prema izveštaju, OpenAI još uvek trenira GPT-5, a nakon završetka toga, model će proći interna testiranja sigurnosti i dalje “red teaming” kako bi se identifikovali i rešili bilo kakvi problemi pre njegovog javnog objavljivanja. Datum objavljivanja može biti odložen u zavisnosti od trajanja procesa testiranja sigurnosti.

Naravno, izvori u izveštaju mogu biti u zabludi, i GPT-5 bi mogao biti lansiran kasnije iz razloga koji nisu vezani za testiranje. Dakle, ovo treba smatrati snažnim glasinama, ali ovo je prvi put da vidimo potencijalni datum objavljivanja za GPT-5 od uglednog izvora. Takođe, sada znamo da je GPT-5 navodno dovoljno kompletiran da prođe kroz testiranje, što znači da je njegovo glavno treniranje verovatno završeno.

Prijavi se na novosti.