Grok Elona Muska otvoren za korisnike; Čeka se na ChatGPT-5 kompanije OpenAI

Startap za veštačku inteligenciju Elona Muska xAI, otvorio je za korisnike chatbot Grok i time postao glavni konkurent ChatGPT-u kompanije OpenAI. Sa druge strane, kompanija OpenAI najavljuje novu generaciju četbota pod nazivom ChatGPT-5, sa novim mogućnostima u obradi slika i videa na čije pokretanje se uveliko čeka. Da li će to stvoriti zdravu konkurenciju, ili se radi o dve strane iste medalje saznaćemo uskoro.

Vreme Čitanja: 2 min

musk-openai-1113-fi

Ilustration: DALL-E3

Šta nam donosi ChatGPT-5?

U nedavnom razgovoru između izvršnih direktora Microsoft-a i OpenAI-a, Sam Altman je otkrio da se očekuje da će ChatGPT-5 dobiti značajna poboljšanja u svojim sposobnostima govora, obrade slika i videa.

Na svom podcastu “Unconfuse Me”, vlasnik Microsofta Bill Gates je zajedno sa Altmanom istraživao budućnost veštačke inteligencije, uključujući njen poboljšani sposobnost zaključivanja i opštu pouzdanost. “Multimodalnost će biti važna”, rekao je Altman, nagoveštavajući budućnost u kojoj veštačka inteligencija (AI) može obavljati sve složenije zadatke i potencijalno preoblikovati različite sektore, uključujući programiranje, zdravstvo i obrazovanje. Očekivanja su velika za sledeću iteraciju ChatGPT-a, poznatu kao GPT-5. Ovaj napredni model smatra se ključnim prekretnicom na putu ka postizanju veštačke opšte inteligencije (AI), omogućavajući mašinama da oponašaju ljudske misaone procese, navodi portal Readwhite.

OpenAI tvrdi da će ChatGPT-5 “biti najmoderniji jezički model koji će vam omogućiti da komunicirate sa osobom umesto sa mašinom”. On, prema njihovim rečima, predstavlja značajan napredak u sposobnostima obrade prirodnog jezika. Sa svojom sposobnošću da razume i proizvodi tekst koji je više sličan ljudskom, GPT-5 bi mogao transformisati način na koji komuniciramo sa mašinama i automatizovati brojne zadatke vezane za jezik. Kao što je Altman sugerisao, ChatGPT-5 već je u razvoju kao ažurirana verzija svog prethodnika, GPT-4. CEO OpenAI-a je izjavio: “Trenutno, GPT-4 može da zaključuje samo na izuzetno ograničene načine, a njegova pouzdanost je takođe ograničena”, zbog čega je cilj poboljšati njegovu trenutnu funkcionalnost.

Šta znamo o Groku kompanije xAI?

Musk je ranije objavio da će kompanija xAI otvoriti kod za korišćenje četbota Grok, što je i ispunjeno, iGroka je od vikenda dostupna za preuzimanje na GitHubu. Ovo će omogućiti istraživačima i programerima da nadograde model i utiču na to kako xAI ažurira Grok u budućnosti jer se takmiči sa rivalskim tehnologijama kompanija OpenAI, Meta, Google. Objava na blogu kompanije objašnjava da ovo otvoreno izdanje uključuje “težine osnovnog modela i mrežnu arhitekturu” od 314 milijardi parametara za Grok-1 model. Dalje se navodi da model ima kontrolnu tačku iz prošlog oktobra i da nije prošao kroz fino podešavanje “za bilo koju specifičnu primenu, kao što je dijalog”.

Maskova kompanija je prošle godine izbacila Grok u obliku chatbota, dostupnog korisnicima Premium+ na X društvenoj mreži. Značajno je da je chatbot mogao pristupiti nekim podacima sa X mreže, ali otvoreni model ne uključuje veze sa društvenom mrežom.

U jednom tekstu se navodi da je Grok nema posebne prednosti, pošto nije bolji od besplatnih ponuda četbotova njegovih konkurenata. Njegova najjasnija razlikujuća karakteristika je ta što koristi podatke sa X (Twitter) platforme kao realno-vremenski ulaz.

Zašto je Musk tužio OpenAI? 

Mask kaže da su ga Altman i Brokman, osnivači OpenAI, 2015.godine ubedili “da pomogne u osnivanju i finansiranju tadašnjeg startapa i obećali da će to biti neprofitna organizacija fokusirana na suzbijanje konkurentske pretnje od Gugla”. Kompanija koja stoji iza generativnog sistema veštačke inteligencije ChatGPT je uprkos tome prešla na profitni model poslovanja nakon sklapanja partnerstva sa Microsoftom, koji je u nju uložio oko 13 milijardi dolara. “U stvarnosti, međutim, Open AI je pretvoren u de fakto filijalu najveće tehnološke kompanije na svetu, Majkrosofta”, navodi se u tužbi. 

Prijavi se na novosti.