Ilon Mask podneo tužbu protiv osnivača kompanije OpenAI zbog zgrtanja profita

Ilon Mask je podneo tužbu pred sudom u San Francisku protiv Sema Altmana i Grega Brokmana, osnivača kompanije OpenAI iz Kalifornije. U tužbi se navodi da su tuženi prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati veštačku inteligenciju (AI) u korist čovečanstva.

Vreme Čitanja: 2 min

elon-musk-tuzio-openai-1071-fi

Ilustracija: DALL-E3

Mask 2015. godine podržao startap OpenAI

Mask kaže da su ga Altman i Brokman 2015. godine ubedili “da pomogne u osnivanju i finansiranju tadašnjeg startapa Open AI i obećali da će to biti neprofitna organizacija fokusirana na suzbijanje konkurentske pretnje od Gugla”, prenosi portal Techcrunch. Kompanija koja stoji iza generativnog sistema veštačke inteligencije ChatGPT je uprkos tome prešla na profitni model poslovanja nakon sklapanja partnerstva sa Microsoftom, koji je u nju uložio oko 13 milijardi dolara. “U stvarnosti, međutim, Open AI je pretvoren u de fakto filijalu najveće tehnološke kompanije na svetu, Majkrosofta”, navodi se u tužbi.

OpenAI usavršava veštačku inteligenciju da bi Microsoft profitirao

Dalje se navodi da Open AI usavršava veštačku inteligenciju kako bi maksimalizovao profit za Microsoft, a ne da bi služio čovečanstvu, a tužilac smatra da je ovaj postupak “kompletna izdaja Ugovora o osnivanju” tadašnjeg startapa Open AI.

OpenAI i Microsoft su znatno ojačali svoje partnerstvo kroz seriju višegodišnjih, višemilijarderskih investicija usmerenih na ubrzavanje AI inovacija. Ova saradnja, koja je počela inicijalnom investicijom Microsofta 2019. godine, razvila se u obuhvatni sporazum koji se fokusira na AI superkompjuting i istraživanje. Investicije Microsofta podržavaju nezavisna istraživanja OpenAI-a u razvoju AI tehnologija koje su sigurne, korisne i moćne. Ove tehnologije su dizajnirane da se široko dele sa svetom, što odražava posvećenost demokratizaciji AI napretka.

Uloga Microsofta u ovom partnerstvu se proteže dalje od finansijske investicije. Tehnološki gigant značajno povećava svoj razvoj i implementaciju specijalizovanih superkompjuterskih sistema kako bi podržao AI istraživanja OpenAI-a. Dodatno, Microsoft planira da integriše modele OpenAI-a u svoje proizvode za potrošače i preduzeća, uvodeći nove digitalne iskustva zasnovane na tehnologiji OpenAI-a. To uključuje korišćenje Azure OpenAI usluge, koja omogućava programerima da grade napredne AI aplikacije. Azure, kao ekskluzivni cloud provajder OpenAI-a, napaja sve radne terete OpenAI-a, uključujući istraživanja, proizvode i API usluge.

Partnerstvo se temelji na zajedničkim ciljevima odgovornog napredovanja AI istraživanja i činjenja AI tehnologije dostupnom širom industrija. OpenAI ostaje kompanija sa ograničenom dobiti, što mu omogućava da prati svoju misiju bez žrtvovanja osnovnih vrednosti sigurnosti i širokog deljenja koristi. Ova struktura je podržana upravljanjem neprofitne organizacije OpenAI, osiguravajući usklađenost partnerstva sa misijom koja koristi celom čovečanstvu.

Uprkos potencijalnim kontroverzama, posebno u svetlu nedavnih mera štednje Microsofta, uključujući otpuštanja, partnerstvo između OpenAI-a i Microsofta se vidi kao strateški potez za iskorištavanje AI tehnologija u različitim industrijama. CEO Microsofta, Satya Nadella, naglasio je cilj činjenja osnovnih AI sistema dostupnim kao komercijalnim platformama, omogućavajući široku primenu i razvoj.

Napori OpenAI-a da ostvari profit, posebno kroz proizvode poput ChatGPT-a, ističu finansijsku dinamiku partnerstva. Sa značajnim investicijama, OpenAI se suočava sa izazovom balansiranja visokih troškova povezanih sa obukom, razvojem i pokretanjem velikih AI sistema u odnosu na prihode generisane od licenciranja i premium proizvoda. Pravni izazovi takođe vrebaju, sa zabrinutošću oko pitanja autorskih prava i potrebe za ljudskim autorstvom u AI-generisanom sadržaju.

Ukratko, partnerstvo između OpenAI-a i Microsofta predstavlja značajnu posvećenost napredovanju AI istraživanja i primene, pri čemu obe organizacije dele viziju odgovornog razvoja i široke dostupnostiAI tehnologijama. Kroz njihovu saradnju, oni ciljaju na uvođenje transformativnih AI inovacija dok navigiraju složenim pejzažom finansijske održivosti i pravnih razmatranja.

Prijavi se na novosti.