ChatGPT ugrožen? Elon Musk najavio pokretanje Grok-a u narednim danima 

Startap za veštačku inteligenciju Elona Muska xAI, će open-source-ovati svoj chatbot Grok ove nedelje, i time postati konkurent ChatGPT-u kompanije OpenAI. Mask povlači ovaj potez nakon tužbe koju je podneo protiv OpenAI, u kojoj je naveo da se ta kompanija udaljila od početne ideje povećanjem prihoda kompanije Microsoft.

Vreme Čitanja: 2 min

elon-musk-ai-563-fi

Illustration: Lenka T.

xAI je prošle godine lansirao Grok, opremivši ga funkcijama, uključujući pristup “real-time” informacijama. Usluga je dostupna korisnicima koji plaćaju mesečnu pretplatu od 16 dolara za X, preneo je portal TechCrunch. Musk je 2015. godine pomogao u osnivanju OpenAI-a kao protivteže Google-u. 

Šta znamo o Grok-u? 

Model, nazvan Grok, je dizajniran da odgovara na pitanja sa dozom duhovitosti i ima “pobunjenički duh”, pa kompanija savetuje da ga ne koristite ako ne volite humor. Takođe će odgovarati na “začinjena” pitanja koja većina drugih AI sistema odbija​​. Ovaj AI sistem nije samo još jedna figura u rastućem svetu generativnih AI modela, već je jedinstven po tome što ima “pristup u realnom vremenu” informacijama sa X-a, društvene platforme koju je Musk akvizirao za impresivnih 44 milijarde dolara. Ovo značajno povećava mogućnosti Groka, omogućavajući mu da pruža ažurirane i relevantne odgovore koristeći najnovije podatke dostupne na ovoj platformi​​. Za razliku od tradicionalnih AI sistema, koji se oslanjaju na prethodno indeksirane i često zastarele informacije, Grok se ističe sposobnošću da u svakom trenutku pristupa svežim informacijama. To bi moglo značiti značajnu prednost u brzini i relevantnosti odgovora u poređenju sa konkurencijom, posebno u situacijama gde je brz pristup najnovijim informacijama od kritične važnosti. Musk je Groka predstavio kao direktnog konkurenta ChatGPT-u, navodeći da je prototip već pokazao superiornost u odnosu na ChatGPT verziju 3.5 na temelju nekoliko benchmarkova. Ovo uključuje poboljšanja u razumevanju konteksta, generisanju prirodnijih odgovora i mogućnosti prilagođavanja specifičnim korisničkim zahtevima. Specifični benchmarkovi nisu detaljno objašnjeni, ali takve tvrdnje ukazuju na značajan napredak u razvoju veštačke inteligencije koju Muskova kompanija vodi​​. 

Zašto je Musk tužio OpenAI? 

Mask kaže da su ga Altman i Brokman, osnivači OpenAI, 2015.godine ubedili “da pomogne u osnivanju i finansiranju tadašnjeg startapa i obećali da će to biti neprofitna organizacija fokusirana na suzbijanje konkurentske pretnje od Gugla”. Kompanija koja stoji iza generativnog sistema veštačke inteligencije ChatGPT je uprkos tome prešla na profitni model poslovanja nakon sklapanja partnerstva sa Microsoftom, koji je u nju uložio oko 13 milijardi dolara. “U stvarnosti, međutim, Open AI je pretvoren u de fakto filijalu najveće tehnološke kompanije na svetu, Majkrosofta”, navodi se u tužbi. 

Prijavi se na novosti.