U nedelji za nama Bitcoin doživeo Flash Crash nakon rekordnog maksimuma – da li će nastaviti da pada?

Vrednost Bitcoina pala je nakon maksimuma koji je ova kriptovaluta doživela prošle nedelje kada se u jednom trenutku njim trgovalo za gotovo 74.000 dolara, i kada je indeks Crypto Fear and Greed koji koristi šest načina merenja za procenu trenutnog raspoloženja na tržištu pokazao ekstremno visok novi pohlepe na tržištu. Postavlja se pitanje da li će njegova vrednost nastaviti da pada? Na nedeljnom nivou Bitcoin je oslabio za preko šest odsto što znači da danas vredi nešto preko 65.000 dolara.

Vreme Čitanja: 3 min

bitcoin-etf-952-fi

Illustration: DALL-E3

Usred nepredvidive likvidnost moguće povećanje prodaje

Bitcoin i ostale kriptovalute su pale u utorak usled korekcije u digitalnim sredstvima nakon nedavnog rekordnog maksimuma Bitcoina. Cene bi mogle zadržati trend opadanja, a takođe su i  podložne dinamici brže prodaje usled nepredvidive likvidnosti na kripto tržištima.

Bitcoin je korigovan nadole nakon što je dostigao rekordni nivo od gotovo 74.000 dolara prošle nedelje, do kog je došao za samo  nedelju dana nakon što je token prešao svoj maksimum iz novembra 2021. od oko 69.000 dolara.

Faktor koji unosi volatilnost u Bitcoin može biti promenljiva likvidnost na trgovačkim mestima, sa bar jednim nedavnim primerom brze prodaje. Brza prodaja je fenomen u kojem sredstvo barem na kratko trguje daleko ispod svog tipičnog tržišnog cena, često kao rezultat automatskih trgovačkih strategija i neslaganja u likvidnosti ili veoma nejednake proporcije kupaca i prodavaca, prenosi portal Barrons.

Likvidnost je ključni faktor na tržištima koji omogućava brzu kupovinu i prodaju sredstava bez drastičnih promena cena. Likvidnost kripta je drasticno opala od kolapsa berze FTX krajem 2022. godine, ali poslednji rast digitalnih sredstava vratio je dubinu tržišta Bitcoina – ključnu meru likvidnosti – na svoj prosečan nivo pre FTX-a, navodi su pomenutog portala.

Bitcoin je bio u usponu od 11. januara, ključnog datuma kada je američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) odobrila spot Bitcoin ETF-ove, poznate kao fondove koji se trguju na berzi. Ova regulatorna odluka omogućila je investitorima, posebno finansijskim institucijama, da se bave trgovinom Bitcoinom bez potrebe da ga stvarno poseduju.

Kratkoročni vlasnici snose najveći teret

Kratkoročni vlasnici su preneli preko 57.000 Bitcoina uz gubitak od 3,7 milijardi dolara na berzi, što pokazuje njihovu osetljivost na promenu cena Bitkoina, podaci su Coin Market Capa od prošle nedelje. Tačno 20. marta, Bitcoin je doživeo značajan pad što predstavlja pad od 18% u odnosu na vrhunac od iznad 73.000 dolara. Nakon impresivnog povratka, Bitkoin je doživeo značajan oporavak kako se sreda završava, rastući sa cene od 61.000 dolara do 67.000 dolara, što je izazvalo nadu unutar kripto zajednice da bi mogao biti blizu bullish (rastući) pokret. Međutim, kripto sredstvo se nije tačno vratilo na nivo na kom je bilo pre nedelju dana.

Kina se sprema da uvede Etherium ETF-ove

Hong Kong se prema najnovijim informacijama sa svetskog tržišta kriptovalatu priprema da uvede Ethereum ETF-ove, žureći da prestigne Sjedinjene Američke Države u globalnoj igri sa kriptovalutama, dok se lansiranje Bitcoin ETF-ova suočava sa odlaganjima.

Finansijske institucije u Hong Kongu žure da uvedu Ethereum (ETH) fondove koji se trguju na berzi (ETF-ove) pre nego što to učine Sjedinjene Američke Države, ciljajući da uspostave dominaciju na tržištu kriptovaluta, navodi se na portal Crypto news.

Nakon uspešnog uvođenja Bitcoin spot ETF-ova u SAD u januaru 2024. godine, Hong Kong želi da iskoristi rastuću potražnju za investicionim proizvodima vezanim za kriptovalute. Iako je Hong Kong počeo da prihvata prijave za Bitcoin spot ETF-ove u decembru 2023. godine, još uvek nisu videli lansiranje takvih proizvoda, što potencijalno ostavlja azijske investitore u zaostatku za američkim kolegama. Da bi sprečili ovu razliku, institucije u Hong Kongu aktivno se pripremaju za lansiranje Ethereum spot ETF-ova, sa ciljem da steknu konkurentsku prednost i ojačaju ulogu regiona na globalnom tržištu kriptovaluta. Ova odluka dolazi usred izuzetnih priliva u Bitcoin spot ETF-ove u Sjedinjenim Američkim Državama, pri čemu je tržišna kapitalizacija Bitcoin ETF-ova dostigla gotovo 72 milijarde dolara do 18. marta.

Predstojeći Bitcoin halving može dodatno doprineti rastu cene

Igor Mirković iz  ECD menjačnice ranije je ocenio da će predstojeći Bitcoin halving (smanjenje nagrade za rudarenje) prepoloviti broj “novih” Bitcoina na tržištu, i dodatno doprineti rastu cene, ukoliko potražnja ostane na istom nivou.

“Na domaćem tržištu, sve veći broj pravnih lica investira i koristi kriptovalute jer prepoznaju potencijal sličan onom iz prethodnih bull runova. Zanimljivo je da trenutna medijska pažnja i Google pretrage nisu na maksimumu, što ukazuje na to da je trenutni rast tek početak šireg trenda”, naveo je tada on.

Šta je sa ostalim kriptovalutama

Vrednost Etherium-a (ETH) je je porasla na više od 3.400 dolara, ali beleži pad od 8 odsto u poslednjoj nedelji. Binance coin (BNB) vredi 552 dolara, dok Solana (SOL) čija je vrednost u nedelji za nama porsla gotovo 10 odsto dostigla vrednost od 178 dolara.

Prijavi se na novosti.