Poruke ženama za uspeh u IT sektoru 

Na nedavnoj konferenciji ,,Ženama je mesto u biznisu” održanoj u hotelu Moskva u organizaciji tri portala – WebMind, BizLife i OdržiMe, liderke iz biznisa, tehnologija i IT sektora objasnile su na koji način će žene oblikovati dalji napredak inovativnog sektora u našoj zemlji. One su govorile o karakteristikama koje poseduje supermoćna žena, a otkrile su i probleme sa kojima su se susretale tokom svog razvojnog puta. Sagovornice WebMind-a su bile superžene Jelena Bratić iz Microsofta, Jasminka Marošević iz CodersLab-a i Nataša Marković iz Galeb Group-e.

Vreme Čitanja: 2 min

zene-u-it-1128-fi

Izvor: WebMind

Jelena Bratić, cloud security advisor u kompaniji Microsoft-a poručila je da supermoćna žena treba da gleda pravo napred, bude tolerantna i da proaktivno ide u susret svim promenama.

Kako je naglasila, za njih je neminovan napredak ako se ne budu mnogo osvrtale oko sebe.

“Žene će doprinete inovacijama u IT sektoru tako što će uneti sebe u buduće inovacije, i što će učiniti da one budu mnogo intuitivnije, pošto ih je potrebno prilagoditi potrebama koje će nam olakšati život“, rekla je Bratić, odgovarajući na pitanja u uticaju žena na napredak IT sektora.

Ona za sebe kaže da se davnih dana opredelila za IT industriju, za koju se uspešno školovala, i ako je bilo logičnije da krene koracima roditelja. Njeni počeci se vezuju za firmu koja se bavila domaćim platnim prometom, a pre nego što je počela sa radom u Microsoftu, radila je u kompaniji HP. Ona u dosadašnjoj karijeri ističe međunarodno iskustvo.

Bratić je savetovala one koje planiraju da grade karijeru u svetu tehnologija da budu svoje i hrabre.

„Pronađite ljude koji će vam pomoći na vasem putu. Osvrnite se ostvarite saradnju sa njima“, naglasila je ona.

Jasinka Marošević iz CoderLab-a smatra da je potrebno veće uključivanje žena u tehnologije.

„Žene će uticati na tehnološke inovacije isključivo novim inovacijama. Trendovi pokazuju da uključivanjem žena u rukovodeće procese obezbeđuje povećane kreativnosti  celom timu, rekla je ona.

Marošević je stava da je definitivno treba dati šansu kako bi bile uključene u rukovodeće pozicije.

Ona kaže da, kada je CodersLab počeo sa radom 2013. godine bilo je 100 odsto upisanih muškaraca. Godinu dana kasnije imali smo 20 odsto upisanih žena. Danas na međunarodnom nivou imamo oko 50 odsto polaznica, kaže ona.

Govoreći o karakteristikama supermoćne žene, ona je istakla empatiju kao glavnu osobinu.

„Empatija služi za brigu o timu i zaposlenima. Žene su sposobne da rade na više polja“, kaže ona.

Njen savet ženama je da slede svoja interesovanja, a da će uspeh doći sam od sebe.

Nataša Marković iz Galeb Group-e smatra da je za budućnost tehnoloških inovacije jako bitna mogućnost transformacije i adaptacije na nova tržišta.

„Sa obzirom da se tehnologija menja velikom brzinom moramo pratiti aktuelnosti. Žene moraju biti spremna na sve ono što ih okružuje“, naglašava ona.

Prema njenom sudu, supermoćna žena za početak mora da bude žena,iI da će joj to dati veliku moć.

“Moraju biti svesne sebe, uporne i vredne. Ukoliko na to dodate stil uspeh je zagarantovan“, kaže Marković.

Žene, prema njenim rečima, moraju biti dame, što podrazumeva da puste muškarce da se bave muškim poslovima.

„Poruka za mlade devojke je da konstantno rade na sebi, stvore konkurentnu prednost za sebe i kompniju u kojoj rade. Iz svega moramo izvući pouku i ne smemo da se osvrćemo previše“, naglasila je ona.

Edukacija, prema njenim rečima treba da se sastoji i u objašnjavanju šta određeno radno mesto podrazumeva.

„Naša kompanija omogućava mladim ženama na praksi da razgovaraju sa ženama liderkama u našoj kompaniji“, naglasila je ona.

Njen savet ženama je da budu uporne i vredne.

Prijavi se na novosti.