Bitcoin prešao 70.000 dolara, prema rečima stručnjaka očekuje se vrednost od 200.000 dolara

Bitcoin je poslednjih dana na istorijskom maksimumu, a promet ovom kriptovalutom, prema podacima CoinMarketCap-a, beleži izuzetan rast sa ostvarenih 47 milijardi dolara trgovanja za poslednja 24 sata, što je više u odnosu na prethodni period.

Vreme Čitanja: 2 min

bitcoin-1056-fi

Ilustracija: DALL-E3

Stručnjak za industriju kriptovaluta iz ECD menjačnice Igor Mirković rekao je za WebMind da je rekord bitcoina uvod u “bull run” koji će se pamtiti.

“Prvi put u istoriji bitcoina, svedoci smo kako cena postavlja nove visine neposredno pre bitcoin halvinga, signalizirajući izuzetno optimističan status na tržištu. Michael Saylor, jedan od istaknutih investitora u bitcoin sugeriše da ćemo svedočiti brzom rastu vrednosti bitcoina u narednih deset godina, a zatim kontinuiranom, stabilnom rastu”, rekao je Mirković.

On je rekao da su nedavne prodaje od strane dugogodišnjih vlasnika bitcoina, uključujući i one koji su se ‘probudili’ iz desetogodišnjeg sna poput investitora iz 2010. sa prodajom od 1.000 BTC-a, uzburkale su tržište ali nisu uspele da zaustave njegov uspon.

“Ovo je dokaz izuzetne otpornosti i dubokog uverenja investitora u dugoročnu vrednost Bitcoina”, naglašava Mirković.

Takođem on dodaje da je povećana potražnja za bitcoinom, naročito vidljiva kroz ETF-ove koji ističu značajnu ulogu tradicionalnih financijskih institucija u kripto prostoru, a da ovo, zajedno sa smanjenjem dostupnosti bitcoina na berzama, ukazuje na mogući nedostatak ponude koji bi mogao još više podstaći rast cene.

Predviđanje cene bitcoina od čak milion dolara sve realnije

Kako je WebMind pisao prošle nedelje, bilo je pitanje dana kada će bitcoin probiti 70.000 dolara. Indeks Crypto Fear and Greed koji koristi šest načina merenja za procenu trenutnog raspoloženja na tržištu pokazuje da tržišta i dalje izražavaju ekstremnu pohlepu koju potvrđuje vrednost indeksa 89. Tržišni indeksi vrednuju emocije na skali od 1 (ekstreman strah), do 100 (ekstremna pohlepa).

“Predstojeći Bitcoin halving samo dodatno podgreva spekulacije o rastu cene. U svetlu trenutnih tržišnih uslova, inflacionih trendova i potencijalnih promena kamatnih stopa, vidimo jasne indikacije razloga za rast. S obzirom na ove okolnosti, predviđanja cene Bitcoina od 120.000, 200.000 pa čak i 1.000.000 dolara izgledaju sve realnije”, rekao je Igor Marković.

Dodao je da ovo nije samo prolazni trenutak u svetu kriptovaluta; to je istorijska prekretnica koja će oblikovati finansijsku budućnost. Sada više nego ikad, tržište kriptovaluta dokazuje svoju vitalnost i sposobnost da prevaziđe izazove, postavljajući nove standarde i otvarajući puteve ka neistraženim teritorijama finansijske inovacije.

Koje su vrednosti ostalih kriptovaluta?

Vrednost Ethereum-a takođe beleži rast. On je prešao 4.000 dolara, nakon ostvarenog poslednjeg skoka od 1,6 odsto za poslednja 24 sata, kada je trgovanje ovom kriptovalutom dostiglo 23 milijarde dolara.

Vrednost binance coina (BNB) iznosi preko 500 dolara, a najviše se trgovalo bitcoinom, ethereumom i I binancom.

Igor Mirković je rekao da su sa obzirom na trenutnu dinamiku, mnogi su pogledi uprti u Ethereum, a da predviđanja kažu da će njegova cena dostići 10.000 dolara kada ETF efekat počne da se odražava na njegovu vrednost.

Vrednost binance coina (BNB) iznosi preko 500 dolara, a najviše se trgovalo bitcoinom, ethereumom i I binancom.

Najveći rast danas trenutno beleže kripto valute PEPE, DECHAT i FLOKI.

Bitcoin neće nestati kao sredstvo plaćanja

Rekordan rezulatat bitcoina pokazuje da on nikada neće nestati kao sredstvo plaćanja, izjavio je šef istraživanja kompanije Galaksi digital, Aleks Torn, prenosi Rojters. Vrednosti bitcoina u petak oborile su prethodni rekord koji je zabeležen u utorak prošle sedmice.

On je naveo da je tokom 15 godina svog postojanja bitkoin doživeo četiri velika pada vrednosti za 75 i više odsto, ali uvek smogao snage da se vrati rastu, prenosi CNBC. Direktorka istraživanja u provajderu kripto podataka Kaiko, Klara Medali, je navela da novi rekordi predstavljaju “važnu psihološku prekretnicu” i dokazuju da su kripto valute “izuzetno otporne” uprkos velikim poteškoćama.

Milijarde dolara su se slile u ETF-ove tokom poslednjih nekoliko nedelja, pružajući dodatnu podršku tržištu uz optimističan pogled koji uključuje nadogradnju Eterium blockchain platforme, i događaj “halving” bitcoina, koji usporava emitovanje bitcoina, a očekuje se u aprilu.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.