Bitcoin najskuplji za poslednje dve godine sa premašenih 56.000 dolara

Kriptovaluta Bitcoin je u protekloj nedelji zabeležila značajan rast, a u trenutku objavljivanja teksta njegova cena je premašila neverovatnih 56.000 dolara, što predstavlja najviši zabeležen nivo od decembra 2021. Godine, podaci su najveće svetske berze kriptovaluta Binance.

Vreme Čitanja: < 1 min

bitcoin-1056-fi

Ilustracija: DALL-E3

Porast potražnje za ovom kripto valutom uslovio je skok premašivši vrednost od 56.000 dolara, ocenio je za WebMind stručnjak za industriju kriptovaluta iz ECD menjačnice Igor Mirković.

 “Potražnja za Bitcoinom je znatno veća od količine koju rudari uspevaju da izrudare. Na nedeljnom nivou Bitcoin ETF fondovi koji su skoro počeli sa radom u Americi kupe duplo veću količinu od izrudarenog Bitcoina. Ovo, zajedno sa povoljnom situacijom na američkoj berzi, stvara zdravo okruženje za rast vrednosti najpoznatije kriptovalute.

Domaći investitori prepoznali potencijal Bitcoina

Mirković dalje ocenjuje da će predstojeći Bitcoin halving (smanjenje nagrade za rudarenje) prepoloviti broj “novih” Bitcoina na tržištu, i dodatno doprineti rastu cene, ukoliko potražnja ostane na istom nivou.

“Na domaćem tržištu, sve veći broj pravnih lica investira i koristi kriptovalute jer prepoznaju potencijal sličan onom iz prethodnih bull runova. Zanimljivo je da trenutna medijska pažnja i Google pretrage nisu na maksimumu, što ukazuje na to da je trenutni rast tek početak šireg trenda”, naveo je on.

Tržište  Bitcoina očekuje pozitivan trend

Što se tiče prognoze daljeg kretanja, iako je precizno predviđanje tržišta uvek izazov, očekuje se da će faktori kao što su halving i rastuća institucionalna adoptija širom sveta nastaviti da podstiču pozitivan trend.

Bitcoin je u poslednjih 24 časa skočio za 10% i ostalo nam je još oko 15% rasta da bi premašio najveću istorijsku vrednost.

Trenutna tržišna vrednost Bitcoina je oko 1.1 bilion dolara što ga pozicionira na deseto mesto najvrednijih imovina na svetu, odmah iza facebooka i srebra, rekao je Mirković.

Bitcoin je 5. juna 2023. vredeo upola manje (25.000 dolara)

Bitcoin je u tada pao na 18-mesečni ispod 25.000 dolara jer su se investitori klonili rizične imovine suočeni s rasprodajom globalnog tržišta, a obim trgovanja je na Binance iznosio 11 milijardi evra.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.