Kompanija EY najavila je tradicionalno gala veče na kom će biti dodeljeno priznanje EY Preduzetnik godine

Revizorsko – konsultantska kompanija EY tradicionalno dodeljuje nagradu najuspešnijem preduzetniku u Republici Srbiji. U trci za nagradu ovog puta nalazi se 35 kandidata iz 28 kompanija koje posluju u 13 gradova na teritoriji Republike Srbije.

Vreme Čitanja: 2 min

ey-preduzetnik-godine-1063-fi

Izvor: EY

U toku današnje konferencije najavljeno je gala veče povodom proglašenja nosioca priznanja EY Preduzetnik godine za 2023. godinu, a uspešnost programa potvrđuje i veliki broj prijavljenih kandidata. Pobednik konkursa i ove godine će stajati rame uz rame sa najboljim preduzetnicima širom sveta u junu mesecu u Monte Karlu gde će se održati izbor za EY Svetskog Preduzetnika godine. Kandidati koji učestvuju u izboru, u 2023. godini ukupno su ostvarili 212 miliona evra poslovnog prihoda, a zapošljavaju više od 2.800 ljudi.

Na konferenciji su takođe predstavljeni i ključni rezultati istraživanja studije „EY Preduzetnički barometar“ koji već osmu godinu po redu oslikava trenutno stanje poslovne ekoklime u Srbiji. Ovo istraživanje kompanija EY sprovela je među preko 100 domaćih preduzetnika i predstavlja studiju koja je zasnovana na odgovorima brzorastućih preduzetnika o poslovnoj klimi na teritoriji naše zemlje, kao i idejama za unapređenje poslovanja, problemima koje su sa sobom doneli geopolitički izazovi, kao i mogućnostima za dalji rast i unapređenje biznisa koji vode.  

„Duga tradicija programa koju podržava razvoj preduzetništva u Republici Srbiji, pružila nam je priliku da tržištu predstavimo fantastične kandidate. Kompanija EY već godinama može da posvedoči o izuzetnom naporu koji preduzetnici ulažu, ne samo u razvoj svojih kompanija, već i da unaprede lokalne zajednice u okviru kojih posluju. Kandidati koji su do sada učestvovali u našem Programu zapošljavaju neverovatnih 29.000 ljudi, a prethodne godine ostvarili su poslovni prihod od 2.8 milijarde evra uprkos svim tržišnim potresima.

U preduzetništvu koje je temelj domaće privrede, najpre se implementiraju nove ideje, novi načini poslovanja, nove tehnologije, pa je samim tim potrebno staviti u fokus preduzetnike, koji vladaju na svojim tržišnim pozicijama. Siguran sam da će i ovogodišnji kandidati parirati preduzetnicima sa svetske scene i da ćemo još jednom pokazati koliko su njihovi uspesi vredni pažnje na svetskom takmičenju u Monte Karlu.“ rekao je Ivan Rakić, Rukovodeći Partner kompanije EY za CESA Central klaster region; Rukovodeći Partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije istakao je: „Istraživanje EY Preduzetnički barometar pokazuje da postoji umereni optimizam među privrednicima kada je reč o poslovanju u ovoj godini, što nam govori da u narednom periodu. Upravo jačem rastu privrede doprineće i digitalna transformacija njenog poslovanja koju Privredna komora Srbije sprovodi kroz Inovacioni biznis hab Centra za digitalnu transformaciju kroz primenu novih digitalnih alata koji kompanijama pomažu da unaprede svoje poslovanje“.

Ministarstvo privrede i Vlada Republike Srbije posvećeni su razvoju preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u Republici Srbiji za šta se svake godine, tradicionalno, odvajaju značajna sredstva. Pored toga, veoma su nam važna i partnerstva sa drugim institucijama i kompanijama. Jedno od tih partnerstava koje godinama negujemo je partnerstvo sa kompanijom EY kroz Program EY Preduzetnik godine i lokalnu studiju EY Preduzetnički barometar jer predstavljaju veoma dobre inicijativa i način da se skrene pažnja na one koji su uspeli, na one koji su pomerili granice i na one koji mogu da budu primer drugima.“ rekla je Katarina Obradović-Jovanović, Pomoćnik Ministra, Sektor za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Raiffeisen banka, i ove godine je sponzor gala večeri, a mobility partner Programa je Star Import. Pored toga podršku programu tradicionalno pružaju Ministarstvo privrede Republike Srbije, Radio Televizija Srbije, magazin Biznis&Finansije, poslovni portal eKapija i magazin Nova ekonomija.

Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano 29. februara u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, a naš predstavnik će konkurisati za priznanje EY Svetski Preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2024. godine. Više informacija o ovogodišnjim kandidatima programa EY Preduzetnik godine™ možete dobiti na linku.

Prijavi se na novosti.