Bitcoin se ponovo trguje iznad 50 hiljada dolara — ali ovog puta je veoma drugačije

Bitcoin je poslednji put vredeo iznad 50 hiljada dolara u decembru 2021, pre više od dve godine. Tržište kriptovaluta izgleda veoma drugačije ovog puta. Skok Bitcoina na 50 hiljada dolara u ponedeljak, 12. februara, dolazi u trenutku pojačane institucionalne potražnje, mogućeg zaokreta u kamatnim stopama i nadolazeće oskudice usled prepolovljenja Bitcoina — oštar kontrast u odnosu na samo pre dve godine.

Vreme Čitanja: 2 min

bitcoin-50k-1006-fi

Ilustracija: DALL-E3

Podaci pokazuju da je poslednji put kada je Bitcoin dostigao vrednost od 50 hiljada dolara bio u decembru 2021, u trenutku kada — neznano većini investitora — kripto je bio na ivici da se sruši u dugotrajan medveđi(bear trend) tržišni ciklus obeležen sa 11 uzastopnih povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama, kolapsom nekoliko visokoprofilisanih kripto institucija i egzodusom malih investitora iz kripta, što je dovelo do pada Bitcoina na 15,800 dolara.

Makroekonomske okolnosti povoljnije za Bitcoin

Govoreći za Cointelegraph, tržišni analitičar iz eToro-a, Josh Gilbert, kaže da su ovog puta makroekonomske okolnosti sve povoljnije za rizična sredstva poput Bitcoina.

“Imamo četiri ili pet smanjenja koja su planirana od strane Federalnih rezervi u 2024. godini, četvrto prepolovljenje bitcoina koje će povećati oskudicu sredstva, i dalje prilive u bitcoin ETF-ove nakon što smo već videli protok milijardi dolara samo nedeljama nakon lansiranja.”

Prvi veliki katalizator na koji mnogi investitori gledaju je predstojeće prepolovljenje Bitcoina, objašnjava Gilbert. Prepolovljenje je zakazano za april i prepoloviće nagrade za rudare Bitcoina. Široko se smatra bikovskim(bull trend) katalizatorom za cenu BTC-a na dugi rok.

Gilbert je rekao da postoji i pozitivan sentiment koji se razvija oko performansi Bitcoin ETF-ova, pružajući tržištu dodatno poverenje da institucije kupuju Bitcoin u sve većem obimu.

Izveštaj od 12. februara CoinShares-a otkrio je da su spot Bitcoin ETF-ovi privukli ukupno 1,1 milijardu dolara priliva u protekloj nedelji, što je najveći sedmodnevni period priliva otkako su ETF-ovi prvi put pokrenuti 11. januara.

Interesovanje malih investitora je nisko

U međuvremenu, interesovanje malih investitora ostalo je nisko, pri čemu analitičar tržišta kriptovaluta Will Clemente sugeriše da bi to moglo ukazivati na stabilniju osnovu za rast u širem tržištu.

Interesovanje za termin pretrage “Bitcoin” u decembru 2021. godine kretalo se oko ocene 39, prema podacima sa Google Trends. U trenutku objavljivanja, interesovanje za Bitcoin bilo je na samo 19, što sugeriše relativno nizak nivo interesovanja malih investitora za ovu imovinu.


Jedanaestog februara, Ki Young Ju, izvršni direktor platforme za analitiku CryptoQuant, predvideo je da Bitcoin može dostići 112,000 dolara u 2024. godini, podstaknut performansom spot Bitcoin ETF-ova.

Prijavi se na novosti.