John Lilic za WebMind: Razvoj Web3 tehnologije je velika prilika za mlade u Srbiji

Kripto investitor John Lilic, koji nastupa na konferenciji „ETH Belgrade“ ispred fondacije Telos, govorio je za WebMind o budućnosti domaće Web3 zajednice i potrebe da kompanije postanu konkurentne na svetskom tržištu koje je, prema njegovim rečima, raspoloženo za dobre ideje. On je istakao da će globalno tržište obezbediti investicije koje će doprineti daljem razvoju Web3 tehnologije u Srbiji.

Vreme Čitanja: 2 min

john-lilic-1485-fi

Izvor: WebMind

John Lilic je između ostalog i osnivač ili suosnivač nekoliko startapova fokusiranih na decentralizovane tehnologije i Web3 aplikacije, a poznat je i po doprinosu razvoju i promociji decentralizovanih tehnologija širom sveta, kao i po svojim savetničkim ulogama u različitim blokčejn projektima. Srpskog je porekla.

Web3 tehnologija otvara dosta opcija za mlade

U Srbiji, kaže Lilic, ima dosta mladih koji razmišljaju o primeni Web3 modela koji bi rešili određene probleme, i postoji mnogo pometnih i mladih koji žele da se promovišu na globalnom tržištu.

„Web3 tehnologija otvara dosta opcija za njih. Domaće kompanije, Tenderly i DeFin Sever su dobar primer kvalitetnog domaćeg poslovanja koje je prepoznato na svetskom nivou. Te kompanije sada imaju svetski renome i deo su svetske prodaje. To je od velike važnosti za Srbiju“, navodi on.

Srbija, prema njegovim rečima, ima veliku šansu da napreduje u Web3 tehnologijama.

„Postoji dosta prostora za jačanje domaće ekonomije koja će ponuditi svetskom tržištu kvalitetne proizvode. Posebno, poslednjih 20 godina, postoji veliki uspon u novim tehnologijama. Važno je da postoji dobar ekonomski sistem za zajednicu kako bi sve bolje funkcionisalo“, kaže Lilic.

Kompanije se moraju okrenuti svetskom tržištu

Njegovo mišljenje je da je domaća berza malog obima, i da kompanija koja napravi proizvod ne može da računa da će moći putem nje ostvariti veće prihode.

„Ako postoji dobar proizvod u Web3 tehnologiji potrebno je da se ponudi svetskom tržištu koje je spremno da prepozna kvalitet i da dodatnu vrednost“, naglašava on.

On je naveo primer preduzetnika Majkl Sejlora, suosnivača MicroStrategy, koji je u Bitcoin zajednici poznat zbog korišćenja bilansa stanja kompanije za kupovinu više od 400 miliona dolara vrednih Bitcoina.

„Ja predlažem da svaka domaća kompanija napravi isti potez, i da stavi bitcoin na balance sheet. Odmah ćete imati povećanje prometa, i za prvi korak je to najbolje. Da sam direktor tradicionalne srpske kompanije ja bih to odmah pokrenuo. To je jedna od mogućnosti za kvelitetan put razvoja u Web3 svetu“, objasnio je naš sagovornik na događaju koji je deo Belgrade Blockchain Week-a, koji traje od 1. juna – 9. juna 2024. i u okviru koga će biti organizovano 30 nezavisnih događaja.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.