Koje tehnološke kompanije su podelile najviše otkaza u 2024?

Podela otkaza u tehnološkom sektoru ne jenjava u 2024. godini. Nakon značajnih smanjenja radne snage u 2022. i 2023. godini, ove godine je već zabeleženo 60.000 otkaza u 254 kompanije, prema nezavisnom trackeru otkaza Layoffs.fyi. Kompanije poput Tesle, Amazona, Googlea, TikToka, Snapa i Microsofta su sproveli značajne otkaze u prvim mesecima 2024. godine. Manji startapovi su takođe doživeli veliki broj otkaza, a u nekim slučajevima su potpuno obustavili poslovanje.

Vreme Čitanja: 2 min

kompanije-otkazi-1496-fi

Ilustracija: DALL-E3

Praćenjem ovih otkaza možemo razumeti uticaj na inovacije u velikim i malim kompanijama. Takođe možemo videti potencijalni uticaj preduzeća koja prihvataju veštačku inteligenciju i automatizaciju za poslove koji su se prethodno smatrali sigurnim. Ovo takođe služi kao podsetnik na ljudski uticaj otkaza i šta može biti na kocki u vezi sa povećanom inovacijom, navodi portal TechCrunch.

Ovo je spisak portala TechCrunch za 2024. godinu: januar 19.350, februar 15.589, mart 7.403, april 22.153, dok je u maju bilo 9.882 zaposlenih otpušteno.

Microsoft
Navodno otpušta stotine zaposlenih koji rade u njihovom Azure cloud poslovanju, iako tačan broj pogođenih zaposlenih trenutno nije poznat.

OrCam
Otpušta 100 zaposlenih nekoliko meseci nakon što je smanjio broj zaposlenih za 50 radnika.

Google
Navodno sprovodi velika otpuštanja širom sveta u nekoliko svojih Cloud timova, uključujući timove fokusirane na održivost, savetovanje i inženjering partnera.

Tropic
Otpušta 40 zaposlenih kao deo napora za restrukturiranje, napisao je CEO David Campbell u objavi na LinkedIn-u.
Gro Intelligence
Obustavlja svoje poslovanje nakon što je u martu otpustio 60% svoje radne snage u pokušaju da ostane na površini.

Jasper Health
Otpustio je veliki deo svoje radne snage, saznaje TechCrunch. Odeljenja za inženjering i dizajn proizvoda su najviše pogođena otpuštanjima u ovom startupu za negu raka.

Cirium
Otpušta 37 tehnoloških radnika u FlightStats-u, startupu za praćenje letova koji je akvizirao 2016. godine, dok planira da konsoliduje svoje operacije u Indiji i Velikoj Britaniji.

Walnut
Otpušta 15 zaposlenih u krugu otpuštanja, što pogađa 20% ukupne radne snage izraelskog startupa.

Fisker
Otpustio je stotine zaposlenih u pokušaju da sačuva EV startup. Jedan trenutni i jedan bivši zaposleni su ekskluzivno za TechCrunch rekli da je procenjeno da je u kompaniji ostalo 150 ljudi.

Cue Health
Obustavlja svoje poslovanje i otpušta ostatak svog osoblja. Kompanija za COVID-19 testove otpustila je polovinu svoje radne snage ranije ovog meseca kako bi smanjila troškove.

Foursquare
Otpustio je 105 zaposlenih dok kompanija traži načine da “streamline” svoje operacije, prema emailu zaposlenima od trenutnog CEO-a Gary Little-a.

Lucid Motors
Otpusta oko 400 zaposlenih, što je otprilike 6% radne snage, kao deo restrukturiranja pre lansiranja svog prvog električnog SUV-a kasnije ove godine.

TikTok
Navodno pravi velika otpuštanja u svojim globalnim operacijama i marketinškim timovima. Broj pogođenih zaposlenih trenutno nije poznat.

Pixar
Navodno će otpustiti 14% svog osoblja, što pogađa 175 zaposlenih, dok se kompanija fokusira sa originalnih Disney+ programa nazad na filmove.

Replit
Otpustio je 20% svog osoblja dok se startup za kodiranje fokusira na prodaju preduzećima.

SeekOut
Otpustio je oko 30% ukupne radne snage. Startup za regrutovanje koji koristi veštačku inteligenciju za pronalaženje kandidata je poslednji put procenjen na više od 1,2 milijarde dolara u januaru 2022. godine.

Gopuff
Eliminisao je 6% svog osoblja u novom krugu otpuštanja dok startup za brzu dostavu pokušava da postane profitabilan do kraja 2024. godine.

Atmosphere
Planira da otpusti 106 zaposlenih, prema WARN obaveštenju podnetom u Teksasu.

Mainvest
Obustavio je svoje poslovanje. Broj pogođenih zaposlenih trenutno nije poznat.

Indeed
Otpusta otprilike 1.000 radnika, što pogađa 8% radne snage kompanije, napisao je CEO Chris Hyams u pismu zaposlenima.

Motional
Otpustio je oko 40% svoje radne snage, što pogađa oko 550 zaposlenih, rekli su izvori za TechCrunch. Operativni direktor kompanije, Abe Ghabra, takođe je napustio kompaniju.

Google
Otpustio 57 pozicija u San Francisku, prema WARN obaveštenju podnetom u Kaliforniji.

Vacasa
Otpusta 800 zaposlenih, što čini 13% radne snage, kao deo napora za restrukturiranje.

Brilliant
Rekao The Verge-u da je otpustio većinu svog osoblja i više ne prodaje svoje kontrolore pametnih kuća i prekidače za svetlo dok traži kupca.

Enovix
Otpustio je otprilike 170 radnika, što čini trećinu ukupne radne snage, u pokušaju da smanji godišnje operativne troškove.

Prijavi se na novosti.