SPLET TECH 2024: Inovacije koje menjaju svet

Startaperi, preduzetnici i inovatori iz različitih kompanija stalno idu korak ispred i vuku čitavu ekonomiju napred. Upravo zato, događaji koji okupljaju inovacioni ekosistem, kao što je SPLET Tech, najveća regionalna konferencija o inovacijama i tehnološkom preduzetništvu, postaju ključni za povezivanje, edukaciju i zajedničko kreiranje budućnosti.

Vreme Čitanja: 3 min

splet-konferencija-1554-fi

Izvor: Splet Tech

Veštačka inteligencija, blokčejn, primena novih tehnologija u medicini, poljoprivredi, biznisu… Tehnološke inovacije sve više oblikuju način na koji živimo i radimo, menjaju našu svakodnevicu, našu ekonomiju, i društvo u celini. U svetu u kome je promena jedina konstanta, razvoj novih tehnologija redefiniše granice mogućeg.

I velike kompanije, i startapi, susreću se sa različitim izazovima – od implementacije novih tehnologija kao što su veštačka inteligencija ili blokčejn, preko izlaska na međunarodna tržišta, pa sve do golobalnog uspeha i neophodnosti stalnog prilagođavanja. SPLET konferencija pruža jedinstvenu priliku da se ovi izazovi analiziraju i pretvore u prilike.

splet-tech-1690-ps1

Izvor: Splet Tech

Primena blokčejn tehnologije? Pivotiranje poslovanja? Exit strategija?

Na konferenciji će pioniri blokčejna u Srbiji otkriti kako ova tehnologija može unaprediti različite industrije, kao i zašto je Srbija idealna destinacija za razvoj ovih inovacija. Iako se često stavlja znak jednakosti sa kripto valutama, blokčejn tehnologija je mnogo više od toga. Ona je pre svega revolucija u načinu upravljanja podacima koja menja temelje poslovanja, omogućavajući transparentnost i sigurnost na nivoima koji su do sada bili nezamislivi.

Iskusni preduzetnici znaju da je promena neizbežna. Međutim, znati kako upravljati tim promenama je jedna vrsta umetnosti. Na SPLET Tech konferenciji, kroz predavanja i radionice, biće predstavljene tehnike koje omogućavaju da vi kontrolišete promene, a ne one vas. Razumevanje kako i kada napraviti odlučan korak i pivotirati poslovanje može napraviti razliku između uspeha i neuspeha.

Exit strategija je još jedan aspekt koji može odrediti sudbinu preduzetničkog poduhvata. Prepoznavanje pravog trenutka za “exit kroz M&A” može značiti razliku između velikog uspeha i propuštene prilike. Iskusni preduzetnici će podeliti svoje savete o tome kako kreirati i sprovesti uspešne izlazne strategije, što je posebno važno kada se razmatra izlazak na međunarodno tržište, san mnogih preduzetnika. Međutim, ovaj san nosi sa sobom i veliki izazov. Na SPLET-u će učesnici imati prilike da čuju praktične savete o tome kako se prilagoditi i uspešno skalirati poslovanje na globalnom nivou. Različiti govornici će podeliti svoja iskustva i metode za prevazilaženje prepreka na putu internacionalizacije, saopštio je Splet Tech.

Inovacije nastaju na raskršću disciplina

Jedna od ključnih karakteristika preduzetništva je velika motivacija da se iskoristi neka prilika ili reši neki problem. Retko koji problem ima samo jedno rešenje, a kreativnost u pristupu može doneti neočekivane rezultate. Multidisciplinarni pristup u preduzetništvu omogućava preduzetnicima da koriste znanja iz različitih oblasti – od tehnologije i dizajna, do menadžmenta i psihologije – kako bi uspešno razvijali svoju ideju i efikasno se suočili sa izazovima na tom putu. Kroz diskusije i radionice na SPLET Tech konferenciji, učesnici će imati prilike da istraže različite metode rešavanja preduzetničkih problema, uključujući tehnike iz različitih disciplina koje mogu ponuditi svež pogled i inovativna rešenja. Ovaj pristup naglašava važnost fleksibilnosti i inovativnosti, jer često najuspešnija rešenja dolaze sa neočekivanih mesta, iz spoja različitih oblasti i pogleda na svet.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, sa razvojem tehnologije dolazi i potreba za zakonskom regulativom. Razumevanje odnosa između inovacija i zakona je veoma važno za dugoročni uspeh. Na SPLET-u će pravni eksperti otvoriti pitanja privatnosti, zaštite podataka i budućih zakonskih trendova koji će oblikovati tehnološku scenu u godinama koje dolaze.

Ovu veliku konferenciju treću godinu za redom zajedničkim snagama organizuju dva USAID projekta – „Srbija Inovira“, koji sprovodi ICT Hub, i „Preduzmi ideju“, koji implementira konzorcijum predvođen Inicijativom “Digitalna Srbija”. Svako od organizatora u SPLET unosi svoje znanje i iskustvo u izgradnji inovacionog ekosistema i podršći edukaciji, tehnološkom preduzetnišvu i pozitivim promenama u društvu. Američka razvojna agencija USAID takođe ima veliko iskustvo upravo u ovim oblastima i prepoznaje ključnu ulogu inovacija u pokretanju ekonomskog rasta i tehnološkog napretka.

Zajednički cilj svih koji su uključeni u SPLET je dalji napredak dinamičnog ekosistema za startape i tehnološke entuzijaste, kao i pružanje platforme za razmnu znanja, nova partnerestva i umrežavanje. Ovakav pristup, usmeren na ljude, osigurava da inovacije budu stvarni motor za razvoj nove ekonomije zanovane na znanju i inovacijama.

SPLET Tech 2024 održaće se 8. oktobra u MTS dvorani u Beogradu, i okupiće lidere u tehnologiji, preduzetništvu i inovacijama.

Ulaz na konferenciju je besplatan, a možete se prijaviti putem sajta splet.rs

Prijavi se na novosti.