Regionalni izazov otvorenih podataka 2024

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024. Ova inicijativa promoviše proces otvaranja i upotrebe javnih podataka.

Vreme Čitanja: < 1 min

javnipodaci-undp-1132-fi

Foto: Saopštenje

Regionalni izazov otvorenih podataka 2024 ima za cilj da mapira, nagradi i promoviše inovativnu upotrebu otvorenih podataka u zemljama članicama ReSPA – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji – zarad veće transparentnosti, odgovornosti, povećane inkluzije i efikasnosti u pružanju i dizajnu javnih usluga. Dodatno, inicijativa osnažuje saradnju javnog sektora, nevladinog, akademskog i privatnog sektora kako bi zajednički koristili podatke na inovativan način i time doprineli poboljšanju javnih usluga, privrednom rastu i većem učešću građana u procesu donošenja odluka.

Regionalni izazov otvorenih podataka 2024 poziva sve zainteresovane da razviju inovativne mobilne ili veb aplikacije, i da iskoriste moć podataka koje objavljuju javne institucije u zemljama članicama ReSPA.

Poziv je otvoren za: privatne kompanije, organizacije civilnog društva/fondacije, naučno istraživačke ustanove, fizička lica/grupe fizičkih lica (ugovor će biti potpisan sa koordinatorom tima).

U procesu razvoja ideja i gotovih rešenja, svi koji žele da se prijave treba da koriste minimum jedan skup otvorenih podataka sa bilo kog zvaničnog portala otvorenih podataka u okviru zemalja članica ReSPA.  Dodatni skupovi podataka koji se koriste mogu biti u bilo kom upotrebljivom formatu (na primer: Eksel), a izvor tih podataka može biti bilo koji organ javne uprave, kao i podaci dostupni na sajtu data.europa.eu, a odnose se na zemlje članice ReSPA.

Javni poziv se sastoji iz četiri izazova:

Izazov 1: Mobilnost i transportni podaci

Izazov 2: Mobilnost radne snage

Izazov 3: Turistički atlas

Izazov 4: Demografski trendovi

Ukupan nagradni fond u okviru javnog poziva je 20.000 dolara.

Rok za podnošenje prijave je 3. maj 2024. godine, do ponoći. Prijave se šalju na mejl: datachallenge.rs@undp.org

Za sve detalje možete konsultovati Javni poziv – Regionalni izazov otvorenih podataka 2024. Zvaničan jezik javnog poziva i svih dokumenata je engleski. Prijavni formular je dostupan na ovom linku:

PRIJAVNI FORMULAR

Prijavi se na novosti.