Vladimir Stanković: Vertikalni video format dominira mrežama

Autor podkasta “Biznis priče” Vladimir Stanković govorio je za WebMind uoči istoimene konferencije koja će se održati 3. i 4. aprila na Novosadskom sajmu. Sa njim smo govorili o primeni AI alata u biznisu, marketing savetima i očekivanjima od predstojećeg događaja koji će okupiti stručnjake iz zemlje i regiona, preduzetnike, brend lidere, i biznis influensere koji su pomerili granice u svojim sektorima i ostvarili izvenredne rezultate u biznisu.

Vreme Čitanja: 2 min

biznis-price-1129-fi

foto: Bit Events

WEBMIND: Na osnovu Vašeg dosadašnjeg iskustva, u kojoj meri je zastupljena primena alata na bazi veštačke inteligencije u domaćem biznisu?

Stanković: Primena alata na bazi veštačke inteligencije (AI) u Srbiji doživljava sve veću popularnost i zastupljenost u različitim sektorima. Srbija, prema Indeksu spremnosti za veštačku inteligenciju koji objavljuje britanska organizacija Oxford Insights, zauzima 46. mesto od 172 rangirane države. To znači da država ima dobru osnovu u tehničkim i prirodnim naukama, ali da je potrebno dodatno ulaganje u zaposlene i poboljšanje veština opšte populacije. 

Kako bismo što više popularizovali veštačku inteligenciju u regionu i pomogli preduzetnicima da prepoznaju njenu važnost u svetu biznisa, pokrenuli smo kurs ,,AI za preduzetnike”, sa stručnjakom za AI Lukom Aničinom, koji je namenjen svima koji žele da unaprede biznis i karijeru uz veštačku inteligenciju.

WEBMIND: Da li možete da podelite sa nama najkorisniji marketing savet koji ste dobili od sagovornika iz podkasta?

Stanković: On se tiče kreiranja sadržaja sa fokusom na vertikalni video format koji dominira mrežama. Takav sadržaj treba praviti i objavljivati bar 5 nedeljno ako želite rast. Nije jednostavno ali daje rezultate. Takođe treba što pre krenuti u primenu ovog saveta jer neće još dugo davati ovakve rezultate. Taj savet nam je pomogao da postanemo najgledaniji biznis podkast u regionu. 

WEBMIND: Projekat “Biznis priče” je nastao kao startap. Kako na osnovu iskustva ocenjujete domaći startap ekosistem i njegov razvoj?

Stanković: Mislim da je za porast broja startapa zaslužan sve veći broj investicija koje stižu i iz privatnog i iz državnog sektora, kao i drugi tipovi podške poput mentorstva i neformalnih edukacija. Misija Biznis Priča i agencije Vladsdigital je da stvori novu generaciju preduzetnika, tako što će ih inspirisati i obučiti. Vidim sve veći broj mladih preduzetnika, i mislim da je upravo njihova inovativnost, hrabrost i samostalnost razlog porasta startapa u Srbiji. 

WEBMIND: Na čemu trenutno radite, i da li pripremate nove projekte?

Stanković: Fokus je trenutno na najvećoj biznis konferenciji u regionu koja se održava 3. i 4. Aprila u Novom Sadu a već imamo termine i za 2025. Godinu a to su 2. i 3. April. 

Pripremamo različite kurseve, od instagram marketinga, roditeljstva, efektivnosti, pa do primene veštačke inteligencije u biznisu, a takođe spremamo još networking događaja!

WEBMIND: Šta će publika moći da čuje na temu veštačke inteligencije na konferenciji Biznis priče?

Stanković: Publika može očekivati da veštačka inteligencija bude prisutna u svim aspektima diskusije, obzirom na to da je AI sveprisutan i primenljiv u različitim biznisima. Naši predavači, koji su već uspešno integrisali veštačku inteligenciju u svoje poslovanje, deliće svoja iskustva i prakse o tome kako AI doprinosi unapređenju operacija i inovacijama, fokusirajući se na konkretne primere. Ovo će biti prilika da se čuje kako različite industrije koriste veštačku inteligenciju za optimizaciju procesa, od nutricionizma, ugostiteljstva, web designa, investiranja, do psihoterapije.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.