Irska –  glavna destinacija za kripto projekte

Kompanija za kripto infrastrukturu Ramp Network iz Britanije postavlja svoju bazu u Irskoj kao evropsku centralu. Ona se pridružuje sve većem broju kripto firmi koje biraju Irsku za svoje evropsko sedište.

Vreme Čitanja: 2 min

isrka-kripto-1526-fi

Ilustracija: DALL-E3

Glavni službenik za rizik i usklađenost u Ramp-u, Steven Eisenhauer, izjavio je za Irish Independent u intervjuu objavljenom u nedelju da je Irska premijerni izbor za kripto firme dok sektor čeka regulatorni okvir za nadzor industrije.

„Izgradnja poverenja potrošača je ključna stvar za nas jer je poverenje, nažalost, narušeno u ovoj industriji,“ rekao je. Irska je, uprkos svojoj veličini, postala značajan igrač sa otprilike 12 registrovanih pružalaca usluga virtuelnih sredstava, napomenuo je.

„Proceniću da polovina kripto firmi koje žele da se uspostave pre stupanja na snagu MICA [EU regulative za tržišta kripto-imovine] gleda na Irsku. Uglavnom se radi o Irskoj, Francuskoj, malo u Nemačkoj i možda Belgiji,“ rekao je.

„Bilo je senzacionalizovanih priča koje su odlične za Netflix dokumentarce, ali mi ne planiramo da budemo jedna od njih,“ dodao je.

Ramp hvali pristup Centralne banke Irske prema kripto sektoru

Ramp Network je britanski fintech startup koji nastoji da premosti jaz između kripto i fiat valute. Njegov globalni domet obuhvata preko 150 zemalja i teritorija, omogućavajući korisnicima konverziju valuta, objavio je portal Crypto news.

Takođe je dobio irsku registraciju kao pružalac usluga virtuelnih sredstava, sa mogućnošću uspostavljanja platnih sistema tamo. Prema Eisenhauer-u, izbor Irske za sedište Ramp-a u EU bio je u potrazi za pravim regulatorima, a ne izbegavanje regulatornog nadzora.

Naglasio je da su interakcije sa Centralnom bankom Irske (CBI) bile pozitivne, saradničke i prijateljske. Eisenhauer je istakao sposobnost Centralne banke da postigne ravnotežu: da bude pristupačna za poslovanja, dok održava svoj integritet i nezavisnost. To osigurava da dobijanje registracije izgleda zaista legitimno.

Napomenuo je da se CBI tradicionalno percipirao kao rigorozniji u poređenju sa drugim regulatornim telima. Međutim, CBI je uložio napore da zaposli osoblje sa praktičnim iskustvom u kriptovalutama. Prema njegovim rečima, primećuje se poboljšanje u razumevanju kripto sektora od strane CBI-a. Za razliku od drugih regulatora, angažovali su stručnjake koji razumeju nijanse industrije.

Irska gubi Web3 firmu jer Circle bira preseljenje u SAD

Međutim, nisu sve kompanije u kripto sektoru zadovoljne ovim pristupom. U maju su izveštaji otkrili da izdavač stabilnih kriptovaluta Circle namerava da prenese svoje pravno sedište iz Irske u SAD. Portparol je potvrdio za Cryptonews da je matična kompanija Circle-a podnela potrebnu dokumentaciju Visokom sudu Republike Irske za preseljenje kompanije u SAD.

Takvi slučajevi su obično retki, jer mnoge kompanije obično gravitiraju ka Irskoj zbog njenog povoljnog poslovnog okruženja i niskih poreza. Njena stopa poreza na dobit iznosi samo 12,5%, što je znatno niže od većine drugih evropskih zemalja.

Prošle godine, kripto berza Coinbase odabrala je Irsku kao svoju bazu za operacije u EU u skladu sa nadolazećim MiCA regulativama. Ova odluka je bila pod uticajem reputacije Irske kao prijateljski nastrojene prema fintech poslovanjima i njenog cenjenog regulatornog tela.

Prijavi se na novosti.