Google primoran da obriše milijarde zapisa pretraživača Chrome

Google se poslednjih meseci trudio da reši zaostale tužbe pred velike antimonopolske okršaje koji ga očekuju. Kompanija će morati da obriše milijarde zapisa pretraživača Chrome u okviru sudske nagodbe kojom će biti okončana grupna tužba protiv nje.

Vreme Čitanja: 2 min

google-brisanje-podaci-1167-fi

Illustration: DALL-E3

Google od decembra potrošio više od milijardu dolara na rešavanje tužbi

Od decembra, Google je potrošio više od milijarde dolara na rešavanje tužbi dok se priprema za borbu protiv Ministarstva pravde, koje je ciljalo Google-ov pretraživač i njegov posao sa oglašavanjem u par tužbi.

U decembru, Google je rešio tužbu sa desetinama državnih tužilaca koji su tvrdili da je prisiljavao proizvođače aplikacija da plaćaju visoke naknade. Šest nedelja kasnije, kompanija je rešila slučaj koji je optužio Google za nepravilno deljenje privatnih informacija korisnika sa njegovog neaktivnog društvenog mrežnog sajta, Google+. I u martu, Google je pristao da plati nepoznatu sumu kompaniji iz Masačusetsa, Singular Computing, nakon što je optužen za krađu dizajna patenata – tvrdnju koju Google negira, prenosi The New York Times.

Ograničenje kolačića trečih strana

Da bi okončao tvrdnje vezane za Incognito mod, Google se obavezao “da prepiše svoja obaveštenja kako bi informisao korisnike da Google prikuplja privatne podatke o pretraživanju”, navodi se u nagodbi koja je podneta u ponedeljak U.S. District Court za Severni okrug Kalifornije. Korisnici već mogu videti obaveštenje na početnoj stranici kada otvore Incognito mod.

Google se složio da, u narednih pet godina, održi promenu u Incognito modu koja podrazumeva blokiranje kolačića trećih strana po podrazumevanom podešavanju, što ograničava koliko web korisnici mogu biti praćeni od strane sajtova.

“Ovaj zahtev osigurava dodatnu privatnost za korisnike Incognito mod-a u budućnosti, istovremeno ograničavajući količinu podataka koje Google prikuplja od njih”, rekli su advokati tužilaca, predvođeni Davidom Boiesom, poznatim advokatom, u podnesku.

Google će takođe prestati da koristi tehnologiju koja otkriva kada korisnici omoguće privatno pretraživanje, tako da više ne može pratiti ljudsku odluku da koriste Incognito mod. Iako Google neće platiti tužioce kao deo nagodbe, pojedinci imaju opciju da tuže kompaniju za štetu.

“Tužioci su prvobitno tražili 5 milijardi dolara i dobijaju nulu”, rekao je Jose Castaneda, portparol Google-a.

Prijavi se na novosti.