SAD nameravaju da zabrane TikTok – javnost podeljena a demokratija dovedena u pitanje

Donji dom Kongresa SAD ranije je usvojio predlog zakona koji bi omogućio zabranu društvene mreže TikTok zbog rizika po nacionalnu bezbednost. Kongresmeni navodno strahuju da kineska kompanija, koja stoji iza TikToka, može da dozvoli značnicima u Pekingu zloupotrebu podataka 170 miliona korisnika, koliko ih je u SAD-u.

Vreme Čitanja: 2 min

sad-tiktok-zabrana-1165-fi

Illustration: DALL-E3

Pred vlasnicima TikTok-a dve opcije

Kada predlog zakona o TikToku bude potvrđen u Senatu Kongresa i potpiše ga predsednik Amerike – kompanija ByteDance će imati dve opcije: da se povuče iz vlasništva jedne od najpopularnijih društvenih mreža u svetu ili da bude izbrisana sa bogatog američkog tržišta, čiji građani čine oko 20 odsto tržišta TikToka.

Iako su čelnici te kompanije godinama, i pred Kongresom, ubeđivali američku javnost da su privatni podaci Amerikanaca na sigurnom, u vreme zategnutih odnosa Vašingtona i Pekinga, to nije dovoljno.

“Taj zakon se suštinski ne odnosi samo na TikTok, već na sve aplikacije koje su u vlasništvu, pod kontrolom ili pod uticajem protivnika Amerike. Moramo da sačuvamo našu nacionalnu bezbednost kako bi privatni podaci Amerikanaca bila van domašaja naših protivnika”, izjavio je Bret Gutri, predstavnik Republikanske stranke u Kongresu.

Peking je saopštio da eventualna zabrana ne bi bila u duhu fer konkurencije, iako i sama Kina zabranjuje rad američkih tehnoloških giganata poput Gugla i Mete, jer ne pristaju na uslove kineskih vlasti koji se tiču prikupljanja podataka korisnika.

Zabrana TikToka – pitanje demokratičnosti

Moguća zabrana TikToka politički je rizična i sa sobom nosi niz mogućih posledica po SAD. Njom je moguće dovesti u pitanje Prvi amandman Ustava Amerike koji garantuje slobodu govora. Takođe, ove godine se održavaju i izbori za predsednika Amerike, a u kampanji će u fokusu biti mladi koji su uglavnom na Tiktoku.

Kao odgovor na usvajanje predloga zakona u Donjem domu Kongresa, čelnici TikToka pozivaju američke korisnike da se oglase i poručuju da će iskoristiti sve pravne lekove da sačuvaju platformu u Americi. Ako TikTok bude zabranjen zakonom, što je javno podržao i predsednik Joe Biden – nije sigurno da će to biti primenjivo, jer američko pravosuđe može da ga blokira zbog eventualnog kršenja prava na slobodu govora.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je optužio SAD da rade na ukidanju TikToka, iako nikada nisu imale konkretne dokaze da aplikacija narušava njihovu nacionalnu bezbednost. “To je jedna vrsta maltretiranja i nefer borbe koja šteti poverenju međunarodnih investitora i stabilnosti globalnog tržišta. Na kraju, ova odluka će neizbežno najviše naškoditi samoj Americi”, istakao je Venbin.

Američki predsednik se izjasnio da će potpisati zakon ako bude izglasan i u Senatu, što bi omogućilo i njegovu primenu kojom bi TikTok bio zabranjen u svim Google I Apple prodavnicama aplikacija.

U slučaju zabrane, na teritoriji SAD više ne bi postojala mogućnost preuzimanja aplikacije preko pomenutih prodavnica aplikacija, idrugih sličnih internet prodavnica, a korisnici koji su već instalirali TikTok i dalje bi mogli da koriste platofrmu. Aplikacija bi vremenom prestala da se ažurira, što bi moglo da izazove probleme postojećim korisnicma u Americi.

Prijavi se na novosti.