EK pokrenula istragu protiv više kompanija zbog nepoštovanja digitalnog tržišta

Еvropska komisija je pokrenula istragu o neusaglašenosti nekih od pravila kompanija Alphabet, Apple i Meta sa Zakonom EU o digitalnim tržištima (DMA).

Vreme Čitanja: < 1 min

eu-tuzi-apple-1080-fi

Illustration: DALL-E3

Istraga je otvorena zbog sumnje Komisije da ove kompanije, koje imaju status “čuvara”, ne poštuju svoje obaveze prema Zakonu, kao što je Alphabet u delu upravljanja u Google Play i istaknutost Googl Search-a, Apple u upravljanju Apple Store, kao i modeli plaćanja Mete, objavila je Evropska komisija.

Pored toga, istraživaće se i nova struktura Appla za naplatu nadoknada za alternativne prodavnice aplikacija i praksa rangiranja Amazona na njenim platformama, kao i sumnje da kompanija ne ispunjava obaveze da korisnicima olakša deinstalaciju softverskih aplikacija na iOS-u, menjanje podrazumevanih postavki i izbor alternativnih standardnih usluga.

Šta će istraga utvrditi?

Kako navode iz EK, istraga treba da utvrdi da li Alphabet i Apple poštuju svoje obaveze prema DMA-u da omoguće razvojnim timovima aplikacija besplatno usmeravanje potrošača ka ponudama koje nisu deo “čuvarskih” aplikativnih prodavnica. Komisija je zabrinuta da mere koje preduzimaju te kompanije možda nisu potpuno usaglašene sa odredbama DMA.

U istrazi protiv Alphabet-a treba utvrditi da li se prilikom prikazivanja rezultata pretrage na Google daje prioritet ponudama platformi iz Google mreže. Komisija sumnja da Alphabet nema fer i nediskriminatorski odnos prema drugim platformama.

Istraga protiv Meta-e treba da utvrdi da li kompanija koristi lične podatke korisnika putem različitih osnovnih platformskih usluga bez njihove saglasnosti.

Komisija će takođe preduzeti istražne korake za prikupljanje činjenica i informacija da li “Amаzon” možda favorizuje sopstvene brendove u “Amаzon Storu”.

Komisija planira da završi istragu u roku od 12 meseci, nakon čega će doneti odluku o eventualnim narednim koracima., a ako se utvrdi kršenje pravila DMA, Komisija može izreći novčane kazne do 10% globalnih prihoda kompanije, a u slučaju ponavljanja, kazne mogu dostići i do 20% Prihoda.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.