ENG

Zašto je EU kaznila kompaniju Apple sa gotovo dve milijarde evra?

Evropska komisija kaznila je kompaniju Apple sa 1,84 milijarde evra zbog nepoštovanja pravila konkurencije na tržištu strimovane muzike na internetu. Naime, mera protiv kompanije je izrečena zbog kršenja zakona o konkurenciji pošto je Apple nepravedno davao prednost sopstvenom servisu za strimovanje muzike u odnosu na rivale.

Vreme Čitanja: < 1 min

eu-tuzi-apple-1080-fi

Ilustracija: DALL-E3

Milionima korisnika bile nedostupne informacije o jeftinijim uslugama

Apple je “ograničio mogućnost programera da obaveštavaju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na muziku van aplikacije“, napisala je na X mreži  komesarka EU za konkurenciju Margrete Vestager, preneo je portal Deutsche Welle.

Komesarka je tokom zvaničnog obraćanja istakla da 1,8 milijardi evra predstavlja 0,5 odsto prometa te kompanije, te da je ta mera izrečena kao “sredstvo odvraćanja”, pošto bi osnovni iznos kazne, koji je ona uporedila sa “kaznom za parkin”, bio dosta niži.

Šta je bio razlog za izricanje mere?

Apple naplaćuje naknadu od 30 odsto za prodaju putem aplikacija u iOS operativnim sistemima. Takođe, kompanija zabranjuje aplikacijama u okviru operativnog sistema da pružaju veze ka spoljnim stranicama za registraciju kako bi zaobišli naknadu.

Apple je jedna od šest kompanije koje su u obavezi da se pridržavaju novih propisa EU o konkurenciji u skladu sa Zakonom o digitalnom tržištu.

Pored Appla, EU je pokrenula nekoliko antimonoposlkih postupaka protiv velikog velikih tenoloških kompanija, između ostalih i protiv Microsofta.

Takođe, kazna je izrečena I  Googlu u ukupnom iznosu od 8 milijardi evra za poslednjih nekoliko godina, uključujuči i kaznu iz 2022. godine kada su njegovi android telefoni favorizovali googl pretraživač.

Ovo je prvi put da je EU sankcionisala Apple zbog kršenja pravila konkurencije.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.