Apple pretekao Microsoft i postao najvrednija kompanija na svetu

Apple je postao najvrednija svetska kompanija, prestigavši Microsoft na čelnoj pozicije, jer je proizvođač iPhona napredovao u trci za dominacijom nad tehnologijom veštačke inteligencije (AI).

Vreme Čitanja: < 1 min

apple-worth-2023-518-fi

Illustration: Lenka T.

Akcije kompanije Apple porasle su za više od dva odsto na 211,75 dolara, što im daje tržišnu vrednost od 3.25 hiljada milijardi dolara. Tržišna kapitalizacija Majkrosofta iznosila je 3.24 milijardi dolara, zaostajući za proizvođačem iPhona po prvi put u poslednjih pet meseci.

Apple akcije su skočile, dan nakon što je predstavio niz AI funkcija

Apple akcije su skočile, dan nakon što je predstavio niz funkcija sa AI-om i softverskih poboljšanja za svoje uređaje, što je potez za koji je nekoliko analitičara rekao da će pokrenuti prodaju iPhona.

Na Apple godišnjoj konferenciji za programere u ponedeljak, rukovodioci, uključujući i generalnog direktora Tima Kuka (Cook), hvalili su se kako će glasovni asistent Siri moći da komunicira sa porukama, imejlovima, kalendarom kao i aplikacijama trećih strana, objavio je Reuters.
Tehnološki gigant je zaostajao za rivalima poput Microsofta i Alphabeta, koji je vlasnik Google na veoma konkurentnom tržištu veštačke inteligencije, što je razlog zašto su njegove akcije ove godine imale slabiji učinak u poređenju sa takmacima.

Apple akcije su porasle za oko deset odsto u 2024, Microsoftove 16, a Alphabetine 28 procenata.

Neke od zabrinutosti zbog slabih perfomansi akcija su ublažene nakon što je Epl mimo očekivanja ostvarito dobre kvartalne rezultate u maju i predstavio rekordni plan otkupa od 110 milijardi dolara.

Lider AI čipova Nvidia, koja je nakratko prošle sedmice pretekla Epl po tržišnoj vrednosti, ove godine je ojačao za neverovatnih 144 odsto. Nvidia je nedavno dostilga tržišnu vrednost od 3.06 hiljada milijardi dolara.

Kompanija Tesla je jedina iz grupe “Veličanstvenih sedam” koja je ove godine prošla gore od Eplaa, sa padom od više od 30 odsto, preneo je RSE.

Prijavi se na novosti.