ENG

Njujorški dnevni list “hakovao” ChatGPT zbog neizmirenih računa

Kompanija iz Sanfranciska OpenAI tvrdi da je Njujorški dnevni list The New York Time “hakovao” njihove sisteme veštačke inteligencije i ChatGPT kako bi generisao lažne podatke na osnovu kojih je podneta tužba protiv te kompanije u decembru 2023. godine. Sa druge strane, Time je saopštio da je OpenAI podneo zahtev saveznom sudu kako bi odbacio neke od ključnih segmenata tužbe koju je podneo taj list zbog zloupotrebe novinskih članaka.

Vreme Čitanja: < 1 min

new-york-time-chatgpt-1065-fi

Ilustracija: DALL-E3

Šta se navodi u tužbi za hakovanje ChatGPT-a

OpenAI je u prijavi saveznom sudu na Menhetnu istakao da je The New York Time “naveo tehnologiju da reprodukuje svoj materijal putem obmanjujućih uputstava koja očigledno krše uslove korištenja OpenAI tehnologije”, prenosi Rojters.

OpenAI je dodao da će “istina, koja će izaći na videlo tokom ovog slučaja dokazati da je The New York Time platio nekome da hakuje njihove tehnološke proizvode”, i da im je trebalo “desetine hiljada pokušaja da generišu veoma anomalne rezultate“.
“U uobičajenom postupku, ne može se koristiti ČetGPT za serviranje Tajmsovih članaka po želji”, navode iz kompanije OpenAI.

Koja je pozadina međusobnih optužbi o kojima polemiše IT javnost

Time je tužio OpenAI i njegovog partnera Microsoft u decembru 2023. optužujući ih da krše njegova autorska prava koristeći milione članaka za obuku AI tehnologija kao što je online chatbot ChatGPT. U tužbi se navodi da se četbotovi sada nadmeću sa tom medijskom kućom kao izvorom pouzdanih informacija.

Tehnološke kompanije su ranije istakle su da njihovi AI sistemi „pošteno koriste materijal zaštićen autorskim pravima” i naglasile kako navedene tužbe „prete razvoju industrije potencijalno vredne više biliona dolara”.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.