Ljubiša Bojić za WebMind: Ključ opstanka domaće biznis zajednice je u prilagođavanju veštačkoj inteligenciji

Veštačke inteligencija (AI) i druge tehnološke inovacije nametnule su se kao centralne teme prvog dana predstojećeg Kopaonik biznis foruma koji će se održati od 3. do 6. marta 2024. godine. Koliko je bitno okretanje biznis zajednice veštačkoj inteligenciji i kreiranje inovacionog ekosistema uz pomoć startap kompanija razgovaramo sa Ljubišom Bojićem iz Laboratorije za digitalno društvo Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Vreme Čitanja: 3 min

ljubisa-bojic-1058-fi

Izvor: Ljubiša Bojić

WEBMIND: Na Kopaonik biznis forumu govoriće se po prvi put u okviru panel diskusije o vaznosti veštačke inteligencije i njene uloge u biznisu. Šta za Vas to znači, i šta očekujete da će učesnici panela ponuditi domaćoj biznis zajednici?

Ljubiša Bojić: Činjenica da će veštačka inteligencija biti jedna od ključnih tema ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma je izrazito ohrabrujuća. To će omogućiti da se bolje upoznamo sa potencijalima koje donose nove tehnologije. Milan Gospić, kao country menadžer Microsofta, može da nam da uvid u to kako globalna korporacija vidi potencijal veštačke inteligencije, a njegovo iskustvo će biti ključno za osvjetljavanje izazova i brojnih prilika za IT industriju. Pretpostavljam da će Nataša Pržulj, iz Barcelona Supercomputing centra preneti izuzetno važnu perspektivu iz oblasti istraživanja, dok Marijana Vasilescu, kao CEO MediGrupe može da doprinese perspektivom iz zdravstva, sektora koji je izuzetno obećavajući za primenu AI.

WEBMIND: Koliko je bitno za domaću biznis zajednicu okretanje veštačkoj inteligenciji?

Ljubiša Bojić: Veštačka inteligencija ima sve veći uticaj na sve segmente privrede, menjajući poslovanje u njenim osnovama. Adaptacija biznis zajednice ka AI nije samo stvar efikasnosti ili produktivnosti – to je ključ opstanka. Bez integracije AI u poslovanje, kompanije bi mogle zaostati, nesposobne da konkurišu na dinamičnom tržištu. Panel o AI je izuzetno važan, jer će nam pomoći da sagledamo, razumemo i bolje se pripremimo za pravce uticaja koje AI ima na naše društvo i ekonomiju. Takođe, pruža nam platformu za vođenje važnih razgovora o etičkim i društvenim implikacijama koje AI donosi.

WEBMIND: Koja je uloga startapova u AI, da li će oni dodatno ojačati našu ekonomiju?

Ljubiša Bojić: Startapovi su ključne komponente svakog inovativnog ekosistema, i igraju ključnu ulogu u eksperimentisanju sa novim idejama, kreiranjem disruptivnih proizvoda i usluga i postavljanju novih standarda. Mislim da je bitno stvaranje nekoliko srpskih “jednoroga”, tj. startapova koji će dostići vrednost od milijardu dolara, kako bi pomogli da se naša ekonomija dodatno ojača.

WEBMIND: Da li je opravdan strah da se veštačka inteligencija može otrgnuti kontroli?

Ljubiša Bojić: Veštačka inteligencija i automatizacija donose velike prednosti, ali su i izvor opravdanih briga. Jako je važno da osmislimo regulative koje bi kontrolisale upotrebu AI, da bi čovečanstvo imalo kontrolu i autonomiju. Takođe, treba biti svestan da je AI samo alat – moćan, ali i dalje alat. Ona poboljšava i automatizuje procese, ali uskoro će moći i da ostvaruje inovaciju pa će biti ključno postići ravnotežu gde AI služi kao snažna podrška ljudskoj kreativnosti.

WEBMIND: Zbog čega je bitno za Srbiju da ide u korak sa naprednim tehnološkim inovacijama?

Ljubiša Bojić: Tehnološki napredak je nešto što se ne može ignorisati – to je sada osnovni element svakog prosperitetnog društva. Bitno je da Srbija ima vodeću ulogu u ovoj eri vođenoj tehnološkim inovacijama, zato što nam to omogućava da ostanemo konkurentni na globalnoj sceni. Kroz tehnološke inovacije, možemo unaprediti našu industriju, poboljšati naučno istraživanje, olakšati pristup obrazovanju, pa čak i transformisati kako naša vlada funkcioniše.

WEBMIND: Na kom je novou primena veštačke inteligencije u Srbiji i da li je domaće tržište spremno za prilagođavanje savremenom ritmu poslovanja?

Ljubiša Bojić: Veštačka inteligencija u Srbiji je definitivno na sve boljem putu, ali postoji još mnogo toga šta nam predstoji da uradimo. Potrebno je stalno ulaganje u infrastrukturu, istraživanje i obrazovanje kako bismo održali korak s razvojem. Takođe, potrebno je više partnerstava između vlade, privatnog sektora i akademije kako bi se bolje iskoristio potencijal AI.  Značajan dopronos u tom pogledu očekujem i od nove strategije za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji, koja je trenutno u izradi. Prethodan ovakav dokument pokazao je da samo nije mrtvo slovo na papiru već se intentzivno radilo na ostvarenju postavljenih ciljeva. Budućnost pripada onima koji su kreativni i preduzimljivi u domenu veštačke inteligencije, a Srbija zaista ima potencijal da postane centar vrhunskih AI talenata.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.