Koliko košta ChatGPT? Nova opcija kompanije OpenAI

Platforma ChatGPT, stalno se širi novim funkcijama. Sada nudi prodavnicu "GPT Store" za aplikacije i usluge koje pokreće AI. Nedavno uvedena funkcija "memories" omogućava čuvanje preferencija kako bi razgovori bili prilagođeniji. Uskoro će ChatGPT dobiti unapređeni glasovni režim, omogućavajući interakciju u realnom vremenu.

Vreme Čitanja: 3 min

gpt-cena-1568-fi

Ilustracija: DALL-E3

Ako se pitate koliko košta ChatGPT, znajte da kompanija OpenAI nudi niz planova za ChatGPT, kako plaćenih tako i besplatnih, namenjenih korisnicima od pojedinaca do neprofitnih organizacija, malih i srednjih preduzeća, obrazovnih institucija i velikih preduzeća.

ChatGPT Free

Nekada je besplatna verzija ChatGPT-a bila prilično ograničena, ali se to promenilo sa novim sposobnostima i modelima generativne AI. Besplatni korisnici ChatGPT-a imaju pristup modelu GPT-4o, odgovorima sa sadržajem sa interneta, GPT prodavnici i mogućnost otpremanja fajlova i slika i postavljanja pitanja o njima. Korisnici takođe mogu čuvati preferencije razgovora kao “memories” i koristiti naprednu analizu podataka, objavio je portal TechCrunch.

Međutim, postoje nedostaci, uključujući dnevna ograničenja kapaciteta modela GPT-4o, zavisno o potražnji. Kada korisnik dosegne limite, automatski se prebacuje na manje sposoban model GPT-3.5. Besplatni korisnici ChatGPT-a takođe propuštaju određene funkcije analize podataka.

ChatGPT Plus

Za pojedinačne korisnike koji žele sposobniji ChatGPT, tu je ChatGPT Plus, koji košta 20 dolara mesečno. ChatGPT Plus nudi 5 puta veći kapacitet od besplatne verzije, kao i rani i prioritetni pristup novijim alatima kao što je OpenAI-ov macOS klijent za ChatGPT. Pored toga, pretplatnici ChatGPT Plus dobijaju unapređenu funkciju analize podataka, podržanu od strane GPT-4o, koja može kreirati interaktivne grafikone i tabele iz skupova podataka. Korisnici mogu otpremiti fajlove za analizu direktno iz Google Drive i Microsoft OneDrive ili sa svojih uređaja.

ChatGPT Team

Ako posedujete mali biznis ili upravljate organizacijom i želite više od jedne ChatGPT licence, plus kolaborativne funkcije, ChatGPT Team može biti pravi izbor: Košta 30 dolara po korisniku mesečno ili 25 dolara po korisniku mesečno za godišnju pretplatu za do 149 korisnika. ChatGPT Team pruža posvećeni radni prostor i alate za administraciju timova. Svi korisnici u ChatGPT Team planu dobijaju pristup najnovijim modelima OpenAI-a i alatima koji omogućavaju ChatGPT-u analizu, uređivanje i ekstrakciju informacija iz fajlova. Pored toga, ChatGPT Team omogućava ljudima unutar tima da grade i dele prilagođene aplikacije zasnovane na OpenAI modelima, koje mogu biti prilagođene specifičnim slučajevima upotrebe ili odeljenjima, ili podešene na podatke tima.

ChatGPT Enterprise

Velike organizacije – svaka organizacija koja zahteva više od 149 ChatGPT licenci, konkretno – mogu se odlučiti za ChatGPT Enterprise, OpenAI-ov plan fokusiran na korporacije. OpenAI ne objavljuje cenu ChatGPT Enterprise, ali prijavljena cena je oko 60 dolara po korisniku mesečno sa minimumom od 150 korisnika i 12-mesečnim ugovorom. ChatGPT Enterprise dodaje “enterprise-grade” privatnost i analitičke sposobnosti na vrh osnovnog ChatGPT-a, kao i poboljšane performanse i opcije prilagođavanja. Postoji posvećeni radni prostor i administrativna konzola sa alatima za upravljanje korišćenjem ChatGPT-a unutar organizacije, uključujući integracije za jedinstveno prijavljivanje, verifikaciju domena i kontrolnu tablu koja prikazuje statistike korišćenja i angažmana.

ChatGPT Edu

ChatGPT Edu, novija ponuda OpenAI-a, pruža verziju ChatGPT-a napravljenu za univerzitete i njihove studente – kao i fakultete, istraživače i timove za operacije na kampusu. Cena još nije objavljena niti prijavljena, ali ćemo ažurirati ovaj odeljak kada bude. ChatGPT Edu je uporediv sa ChatGPT Enterprise, osim što podržava SCIM, otvoreni protokol koji pojednostavljuje upravljanje identitetom u oblaku. Kao i kod ChatGPT Enterprise, ChatGPT Edu korisnici dobijaju alate za analizu podataka, administrativne kontrole, jedinstveno prijavljivanje, poboljšanu sigurnost i mogućnost izrade i deljenja prilagođenih chatbotova. ChatGPT Edu takođe dolazi sa najnovijim modelima OpenAI-a i, što je važno, povećanim ograničenjima poruka.

OpenAI za neprofitne organizacije

OpenAI za neprofitne organizacije je rana inicijativa OpenAI-a za tehnološka rešenja namenjena neprofitnim organizacijama. To nije samostalan plan za ChatGPT već niz popusta za kvalifikovane organizacije. Neprofitne organizacije mogu dobiti ChatGPT Team po sniženoj ceni od 20 dolara mesečno po korisniku. Veće neprofitne organizacije mogu dobiti 50% popusta na ChatGPT Enterprise, što iznosi oko 30 dolara po korisniku.

Uslovi za podobnost su prilično strogi. Iako se neprofitne organizacije iz bilo kog dela sveta mogu prijaviti za popuste, OpenAI trenutno ne prihvata prijave iz akademskih, medicinskih, verskih ili vladinih institucija.

Prijavi se na novosti.