Da li će AI ući u parlament Velike Britanije?

AI Stiv, naći će se na glasačkom listiću za opšte izbore u Velikoj Britaniji sledećeg meseca, a građani mogu da mu postave pitanja o politici ili da izraze zabrinutost. Kandidat generisan veštačkom inteligencijom je na glasačkom listiću za opšte izbore koji će biti održani u Velikoj Britaniji sledećeg meseca. Ovo nije prvi slučaj da se u ostrvskoj zemlji AI nađe u politici za paralament.

Vreme Čitanja: 2 min

ai-kandidat-1567-fi

Izvor: DALL-E3

AI Stiv – Prvi AI kandidat za parlament VB

U novom i revolucionarnom koraku za političku scenu Velike Britanije, AI kandidat po imenu AI Stiv će se naći na glasačkom listiću za predstojeće opšte izbore sledećeg meseca. Građani će imati priliku da ovom veštački inteligentnom kandidatu postavljaju pitanja o politici i iznose svoja mišljenja.

„AI Stiv je moj AI kopilot,“ izjavio je Endakot u nedavnom intervjuu. „Ja sam stvarni političar koji ulazi u parlament, ali me kontroliše moj kopilot.“

Endakot, predsednik kompanije Neural Voice, koja se bavi kreiranjem personalizovanih glasovnih asistenata u obliku AI avatara, koristi tehnologiju svoje kompanije kako bi stvorio AI Stiva. AI Stiv je jedan od sedam likova koje je Neural Voice razvio kako bi demonstrirao svoje tehnološke mogućnosti, preneo je NBCNews.

Ideja iza AI kandidata je stvoriti političara koji je uvek dostupan za razgovor sa biračima, uvažava njihove stavove i nudi prilagođene odgovore. Građani mogu postavljati pitanja AI Stivu ili iznositi svoje stavove o Endakotovoj politici putem sajta. AI Stiv, koristeći veliki jezički model, pruža odgovore glasom i tekstom, bazirane na bazi podataka o politici njegove stranke.

Ako AI Stiv nema stav o određenom pitanju, koristiće internet za istraživanje pre nego što angažuje glasače da predlože program.

Stavovi AI Stiva o Bregzitu i reakcije javnosti

U intervjuu za NBC News, AI Stiv je izneo svoje mišljenje o Bregzitu:

„Kao demokratska država, Velika Britanija je glasala za izlazak, i moja je odgovornost da implementiram i optimizujem ovu odluku bez obzira na moj lični stav o tome.“

Pre dve godine, Endakot se neuspešno kandidovao na lokalnim izborima kao član Konzervativne stranke, osvojivši manje od 500 glasova. Ovoga puta, neobična priroda njegove kandidature izazvala je veliki interes javnosti, što se posebno oslikalo na društvenoj mreži X, gde je tokom vikenda zabeleženo oko 1.000 poziva AI proksiju u jednoj noći.

Kandidat za parlament Andrew Gray sledi manifest generisan veštačkom inteligencijom

Prvi kandidat koji je prošle godine u Velikoj Britaniji objavio da će slediti politiku koju piše AI je Andrew Gray. Nakon što je testirao različite političke partije u Velikoj Britaniji — od Konzervativaca preko Laburista do Liberalnih Demokrata — kandidat za parlament Andrew Gray konačno je pronašao manifest koji može podržati: onaj koji je generisan veštačkom inteligencijom.

„Nijedna partija me ne predstavlja,“ rekao je Gray. „Tehnologija veštačke inteligencije ima svoje mane, ali je bolja od trenutnog sistema.“

Po obrazovanju advokat, Gray se kandiduje za mesto predstavnika oblasti Selby i Ainsty, koja broji 77,000 stanovnika u Severnom Jorkširu, u parlamentu. Na izborima koji će se održati 20. jula, odlučivaće se o tome ko će zameniti odlazećeg konzervativnog poslanika Nigela Adamsa. Na svom sajtu, Gray se predstavlja kao „Pokretan veštačkom inteligencijom”, preneo je portal Politico.

Prijavi se na novosti.