Usled povećanja vrednosti bitcoina, kineske vlasti podsećaju na zabranu rudarenja u toj zemlji

Kineske vlasti upozorila je građane na zabranu rudarenja kriptovaluta zbog porasta interesovanja za bitcoin. Vlasti u toj zemlji upozoravaju investitore da izbegavaju trgovinu koja se odnosi na bitcoin, usled povećanja vrednosti te valute.

Vreme Čitanja: < 1 min

kina-rudarenje-bitcoin-1074-fi

Ilustracija: DALL-E3

Kineska vlada je ponovila svoju politiku zabrane kriptovaluta, upozoravajući građane na rizik ulaganja u digitalnu imovinu pošto interesovanje za bitcoin u toj zemlji neopada, i dodatno je povećano usled porasta vrednosti kriptovalute. Najnovije upozorenje dolazi nakon što je Nadzorni biro kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti izdao sličan podsetnik 20. februara, pozivajuči kineske državljanje da izbegavaju tržište kriptovaluta, prenosi portal Dailycoin.

Upozorenje usledilo nakon februarskog rasta bitcoina od 48,98 odsto

Kineska državna medijska kuća South China Morning Post opozorila je investotor da „ostanu oprezni“ u vezi sa proizvodima koji se odnose na bitcoin, podsećajući da ta zemlje nastavlja sa primenom zabrane trgovine kriptovaluta. U upozorenju se citira advokat iz Pekinga Xiao Sa, koji je naveo da se zabrana trgovine kriptovalutama priširila i na prekomorske ETF-ove.  Prema izveštaju, bitcoin je prošle nedelje predstavljen kao popularna pretraga na više kineskih online platformi, uključujuči i sajt mikroblogovanje Weibo, i višenamensku aplikaciju WeChat, gde je popularnost ovog termina porasla više od četiri puta.

Kripto trgovina zabranjena 2021. godine u Kini,  a crno tržište u prošloj godini zabeležilo više od 86 milijardi dolara transakcija

Trgovina bitcoinima i ostalim kriptovalutama smatra se krivičnim delom od 2021, kada je Centralna banka u Kine objavila da bitcoin prestaje da bude platežno sredstvo u toj zemlji.

„Virtuelne poslovne aktivnosti prilikom kojih se koriste kriptovalute smatraju se nelegalnim”, navodi se u saopštenju Narodne banke Kine i upozorava da kriptovalute „ozbiljno ugrožavaju bezbednost imovine ljudi”. Crno tržište kriptovaluta u Kini zabeležilo je preko 86 milijardi dolara transakcija u sirovom obimu, što je u senci obima trgovine kriptovalutama u Hong Kongu od 64 milijardi dolara.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.