Zašto Evropska unija istražuje TikTok – optužba za izazivanje „zavisnosti“

Evropska komisija je nedavno saopštila da će se društvena mreža TikTok, u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, naći pod lupom istražitelja zbog kršenja pravila o online sadržaju koja imaju za cilj da zaštite decu i obeubede transparentno oglašavanje, te da je time prevređen Zakon o digitalnim uslugama (DSA).

Vreme Čitanja: 2 min

tiktok-evropska-komisija-1070-fi

Ilustracija: DALL-E3

Šta se navodi u saopštenju EK o TikTok-u

Evropska komisija je pokrenula formalnu istragu protiv TikToka zbog mogućih kršenja pravila o online sadržaju, posebno fokusirajući se na zaštitu dece i osiguranje transparentnosti reklamiranja. Istraga je pokrenuta nakon analize izveštaja o proceni rizika TikToka i njegovih odgovora na zahteve za informacijama.

Komisija istražuje dizajn TikTokovog sistema, uključujući algoritamske sisteme koji mogu podsticati zavisnost ili stvarati takozvane “efekte zečje rupe”. Takođe se ispituje da li TikTok ima odgovarajuće mere za obezbeđivanje visokog nivoa privatnosti, sigurnosti i zaštite za maloletnike, kao i da li platforma pruža pouzdanu bazu podataka o reklamama za istraživanje potencijalnih online rizika​​.

Pored toga, EU je pokrenula istrage o dezinformacijama protiv Meta i TikToka, tražeći detalje o merama koje su preduzeli da zaustave širenje “ilegalnog sadržaja i dezinformacija” nakon napada Hamasa na Izrael. Istraga se fokusira na širenje terorističkog i nasilnog sadržaja, govor mržnje na TikToku, i kako se platforma pridržava pravila o zaštiti maloletnika online. Meta i TikTok imaju rokove za odgovor na zahteve Komisije, a istraživanje EU protiv dezinformacija je pojačano nakon ruske invazije na Ukrajinu i pokušaja Rusije da utiče na javno mnjenje u Evropi​​.

Tokom sastanka između izvršnog direktora TikToka, Shou Zi Chewa, i visokih zakonodavaca EU, TikTok je bio podvrgnut pitanjima o svojim pripremama za usklađivanje sa pravilima EU usmerenim na upravljanje sadržajem i sigurnost (Digital Services Act – DSA), kao i pristupu postojećim pravilima o privatnosti i zaštiti podataka. Razgovarano je i o bezbednosti dece, ruskoj dezinformaciji i transparentnosti plaćenog političkog sadržaja. TikTok je takođe pod regulatornim nadzorom zbog žalbi zaštitnika potrošača i intervencija organa za zaštitu podataka, uključujući i otvorene istrage GDPR u Irskoj o obradi podataka dece i transferima podataka u Kinu​​.

Ove informacije ukazuju na sveobuhvatne napore EU za regulisanje velikih tehnoloških platformi poput TikToka, usmerene na zaštitu privatnosti i sigurnosti korisnika, kao i na borbu protiv dezinformacija i ilegalnog sadržaja na internetu.

Zamerke upućene i prošle godine

Regulatori su prošle godine zamerili što je postavio podešavanja koja podrazumevano čine video-snimke i objave javnim, otkrivajući informacije i podatke najmlađih korisnika. Oni su objasnili da je TikTok takođe koristio takozvane “tamne obrasce”, sistem koji je podsticao korisnike da biraju opcije koje ugrožavaju privatnost tokom procesa registracije i prilikom objavljivanja video-zapisa.

Odgovor kineske kompanije

Kineska kompanija ByteDance mogla bi da se suoči sa kaznama u iznosu od šest odsto globalnog prihoda, ukoliko se pokaže da su kršena pravila DSA. Iz kompanije navode da će nastaviti da rade sa stručnjacima i tehnološkim kompanijama kako bi mladi ljudi bili bezbedni na njihovoj platformi i da se raduju što će ovaj rad detaljno objasniti Evropskoj komisiji. TikTok ima pionirske funkcije i podešavanja za zaštitu tinejdžera i držanje mlađih od 13 godina van platforme, problemi sa kojima se cela industrija bori“, naveo je ranije portparolTikToka.

Ovo je druga istraga Evropske unije o kršenju DSA nakon što se platforma  društvenih medija X Ilona Maska našla na nišanu EU u decembru prošle godine.

Prijavi se na novosti.